Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Matematické modely rozhodování (ÚSI-2SBMM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ÚSI-2SBMM - Matematické modely rozhodování, Ústav soudního inženýrství, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Studenti získají potřebné znalosti z matematického modelování rozhodovacích problémů se zaměřením na zahrnutí rizik. Tyto znalosti jim umožní pochopit a aplikovat navazující metody a související aplikační modely.

Osnova

1. Vybrané deterministické modely lineární a nelineární optimalizace.2. Vybrané modely vícekritériální optimalizace a vícekritériálního rozhodování.3. Vybrané modely optimálního rozhodování - řešení inverzních úloh v inženýrských oborech. 4. Vybrané deterministické, stochastické a heuristické metody hledání řešení a jeho zlepšování. 5. Vybrané modely optimálního rozhodování - optimalizační software.6. Modely rozhodování v podmínkách rizika a neurčitosti - deterministické ekvivalenty a jejich vlastnosti. 7. Matematické modely rozhodování v podmínkách rizika a neurčitosti - příklady inženýrských aplikací.8. Matematické modely rozhodování v podmínkách rizika a neurčitosti - příklady aplikací finitní matematiky.9. Vybrané stochastické modely rozhodování pro síťové modely - toky v sítích při náhodných parametrech úlohy.10. Modelování interakcí mezi modely - vícestupňové rozhodování a přístupy dynamického programování.11. Dynamické modely - scénářové přístupy, řešení aplikačních úloh v GAMS.12. Základy matematického modelování a analýzy složitých rozhodovacích struktur.13. Základy modelování rozhodování v podmínkách konfliktu, transformace a aproximace modelů pro výpočty.

Literatura

KLAPKA A KOL.: Metody operačního výzkumu, VUTIUM 2001, ISBN 80-214-1839-7POPELA, P.: Nonlinear Programming, University of Malta, učební texty ÚM VUT v Brně, 2001.POPELA, P.: Stochastic Programming, University of Malta, učební texty ÚM VUT v Brně, 2003.GAMS User's Guide, www.gams.comMINOUX, M.: Mathematical Programming, Wiley, 1988, ISBN 0471901709KALL, P., WALLACE, S.W.: Stochastic Programming, Wiley 1993, ISBN 0471951080WILLIAMS, H. P.: Model Building in Mathematical Programming, Wiley 1993, ISBN 0471941115.Statistica, GAMS a Matlab

Požadavky

Základní znalosti vysokoškolské matematiky v rozsahu bakalářského studia. Ovládání výpočetní techniky v rozsahu potřebném pro používání aplikačního software. Dále se předpokládá návaznost na předmět 2SAMZ.

Garant

doc. RNDr. Zdeněk Karpíšek, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Zdeněk Karpíšek, CSc.