Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy práva pro znaleckou činnost (ÚSI-DSB01)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ÚSI-DSB01 - Základy práva pro znaleckou činnost, Ústav soudního inženýrství, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Není specifikováno.

Osnova

1. Úvod do práva, právní principy a právní normy, dělení práva a působnost právních norem.2. Občanské právo (obecné soukromé právo) - podstata a účel, základní pojmy a zásady.3. Právní úkony a jiné právní skutečnosti; uzavírání smluv.4. Vlastnické právo, podílové spoluvlastnictví, společné jmění manželů.5. Práva k cizím věcem, zástavní právo, zadržovací právo, věcná břemena. 6. Soudní právo civilní; soustava soudů , činnost soudu před zahájením řízení7. Civilní řízení v prvním stupni, opravné prostředky, výkon rozhodnutí.8. Postavení znalce v občanském soudním řízení. 9. Trestní právo hmotné, základy trestní odpovědnosti. Působnost trestních zákonů, trestné činy, tresty.10. Trestní právo procesní, pravomoc a příslušnost soudů, osoby zúčastněné na trestním řízení.11. Postup trestního stíhání, řízení přípravné a před soudem, úkony související. Postavení znalce v trestním řízení12. Správní právo (veřejná správa a správní právo, organizace veřejné správy).13. Správní právo (správní řízení a jeho základní zásady, postupy podle správního řádu), postavení znalce ve správním řízení.

Literatura

FIALA, J., HURDÍK, J., JEŘÁBKOVÁ, L., RONOVSKÁ, K. Občanské právo hmotné. Multimediální učební text. 1. vyd., Brno: Masarykova univerzita, 2004KRATOCHVÍL V. a kol. Trestní právo hmotné, obecná část. 2 vyd., Masarykova univerzita Brno, 1996NETT A. a kol. Trestní právo procesní, Brno: Masarykova univerzita Brno, 1996SKULOVÁ, S a kol. Správní právo - zvláštní část, MU, 2004PRŮCHA, P. a kol. Správní právo - obecná část, MU, Brno 2005SKULOVÁ, S. a kol. Správní právo procesní, Eurolex Bohemia a.s.r., Praha 2005Trestní zákon a trestní řád Občanský zákoník a občanský soudní řádTELEC, I.: Občanské právo. Výběr textů k přednáškám., Olomouc: Univerzita Palackého 2007

Požadavky

Není specifikováno.

Garant

prof. JUDr. Ivo Telec, CSc.