Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Speciální metodika soudního inženýrství - analýza silničních nehod (ÚSI-DSE01)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ÚSI-DSE01 - Speciální metodika soudního inženýrství - analýza silničních nehod, Ústav soudního inženýrství, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Není specifikováno.

Osnova

1. Základy mechaniky při analýze nehod2. Znalecký experiment resp. vyšetřovací pokus pro zajištění podkladů k analýze dopravní nehody.3. Výpočty ve znaleckém posudku, vyhodnocování výsledků měření, přenášení chyb (rozmezí) vstupních hodnot ve výpočtech; metody soudně znalecké analýzy (metoda zpětného odvíjení děje, metoda zužování mezí, analýza dějů v čase a prostoru, soudně inženýrská komparace, analýza havárií). Znalecká fotogrammetrie.4. Dílčí postupy a metody analýzy (příčné přemisťování vozidla, zjišťování nárazové resp. ekvivalentní bariérové rychlosti.5. Početní analýza střetu vozidel.6. Grafická analýza střetu (DRHI, MDRHI, kontrola točivostí, metoda rhomboidního řezu, metoda energetického prstence).7. Analýza typických nehod (nehody s chodci, střety vozidel, nehody jízdních souprav, vč. analýzy možností vjetí protijedoucího vozidla mezi tažné vozidlo a přívěs resp. mezi nápravy.8. Názvosloví a analýza nehod jízdních kol a motocyklů.9. Vyjetí vozidla v oblouku, aquaplaning, analýza polohy osádky ve vozidle, přednost v jízdě, snížená schopnost k jízdě, nehody při světelné signalizaci, technická závada jako příčina nebo důsledek nehody (po jednotlivých skupinách vozidla).10. Systémová analýza silniční nehody (systém dopravní nehody, jeho prvky resp. subsystémy, názvosloví a veličiny používané při analýze nehod, jejich jednotky, způsoby zjištění hodnot).11. Vybrané vlastnosti jednotlivých prvků nehodového systému, důležité pro analýzu nehody.12. Výpočetní programy pro analýzu silničních nehod.13. Znalecký posudek k příčinám a průběhu silniční nehody.

Literatura

BRADÁČ, A a kol. Soudní inženýrství. AKADEMICKÉ NAKLADATELSTVÍ CERM s.r.o. Brno, 1997BRADÁČ, A. a kol. Znalecký standard č. II. Ministerstvo spravedlnosti ČR , 1990PEŘINA, J. a kol. Znalecký standard č. V. Ministerstvo spravedlnosti ČR , 1991BRADÁČ, A. a kol. Znalecký standard č. III a IV. Ministerstvo spravedlnosti ČR , 1990Časopis: Soudní inženýrství (Forensic Engineering), AKADEMICKÉ NAKLADATELSTVÍ CERM s.r.o., Brno, 2007

Požadavky

Obecná metodika soudního inženýrství

Garant

prof. Ing. Albert Bradáč, DrSc.