Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyzika mikrosvěta (KFY / FMS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFY / FMS - Fyzika mikrosvěta, Fakulta aplikovaných věd, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Relativistický kvantový popis atomu vodíku. Atom vodíku v elektrickém a magnetickém poli. Složitější atomy (přiblížení středního pole, LS a jj vazba). Princip vzniku kovalentní a iontové vazby, molekulární spektra. Základní vlastnosti jader. Jaderné modely (kapkový, slupkový, kolektivní, zobecněný). Rozpady. Jaderné reakce. Elementární částice (detekce, klasifikace, kvantové ch-ky). Interakce (vč. symetrií a zákonů zachování) a jejich sjednocení. Struny.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu studenti budou:rozumět hmotě z mikroskopického hlediska;schopni popsat atomová jádra, atomy a molekuly, včetně jejich struktury, vlastností, rozpadů a reakcí a vazeb mezi nimi;rozumět aplikaci prostudované teorie v jiných oblastech používajících jadernou, atomární nebo molekulární fyziku.

Literatura

Úlehla, Ivan; Suk, Michal; Trka, Zbyšek. Atomy, jádra, částice : Celost. vysokošk. učebnice pro stud. matematicko-fyzikálních a přírodověd. fakult. 1. vyd. Praha : Academia, 1990. ISBN 80-200-0135-2.Hammersh, M. Group Theory and its Applications to Physical Problems. Addison-Wesley, 1964. Bjorken, J.D., Drell, S.D. Relativistic quantum mechanics. McGraw Hill, 1976. Relativističeskaja kvantovaja mechanika. Nauka, Moskva, 1978. Teorija grupp i jijo aplikaciji k fizičeskim problemam. Mir, Moskva, 1996. Ring, P., Schuck, P. The nuclear many-body problem. Springer Verlag, 1985.

Požadavky

Zápočet-teoretická cvičení: test. Zkouška: znalost látky z přednášky a příkladů ze cvičení.

Garant

RNDr. Radomír Kuchta

Vyučující

RNDr. Radomír KuchtaRNDr. Radomír Kuchta