Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyz. technol. vytváření povrch. vrstev 1 (KFY / FTPV1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFY / FTPV1 - Fyz. technol. vytváření povrch. vrstev 1, Fakulta aplikovaných věd, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Technologie nanášení povlaků a modifikace povrchů. Depoziční procesy PVD a CVD. Klasické technologie nitridace, cementace a boridování. Plazmová nitridace. Procesy napařování a naprašování povlaků. Procesy iontového povlakování. Interakce iontů s povrchem pevných látek. Strukturní růstové modely tenkých vrstev. Vlastnosti tenkých vrstev. Nitridové povlaky. Technologie PECVD. Depoziční procesy a jejich reprodukovatelnost.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu studenti budou:znát vybrané povlakovací technologie a technologie úpravy povrchů a rozumět související teorii;schopni popsat různé typy funkčních povlaků a modifikovaných povrchových vrstev včetně jejich charakteristik a aplikací;chápat použití uvedených principů v průmyslových aplikacích a při návrhu nových materiálů a technologických procesů.

Literatura

Bunshah, R.F. Deposition technologies for films and coatings. Park Ridge, 1982. Musil, J., Vyskočil, J. Tenké vrstvy nitridu titanu. Academia Praha, 1989. Ohring, Milton. The materials science of thin films. San Diego : Academic Press, 1992. ISBN 0-12-524990-X.

Požadavky

Zápočet: znalost látky z přednášky a příkladů ze cvičení.

Garant

Ing. Radomír Čerstvý

Vyučující

Ing. Radomír ČerstvýIng. Radomír Čerstvý