Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Měření ve fyzikálních technologiích (KFY / MFT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFY / MFT - Měření ve fyzikálních technologiích, Fakulta aplikovaných věd, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do měření ve fyzikálních technologiích: termomechanické veličiny a vlastnosti, fyzikální technologie a termomechanické procesy, cíle a nástroje výzkumu - přímý a počítačový experiment, identifikace, optimalizace a řízení technologického procesu, principy měření a zdroje chyb. Obecné otázky měření a experimentu: základy měření, standardy a kalibrace, chyby a nejistoty, specifikace měřicího systému, návrh a realizace měřicího systému, prvky měřicích systémů. Kontaktní měření teplot. Bezkontaktní měření teplotních polí. Měření tepelných toků a přestupů tepla. Měření tepelných a optických vlastností materiálů. Měření deformací a zbytkových napětí. Aplikace měření v různých technologiích povrchového zpracování materiálů.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu studenti budou:znát fyzikální veličiny a termomechanické procesy, které charakterizují moderní fyzikální technologie povrchového zpracování materiálů;znát fyzikální principy, možnosti a omezení různých kontaktních a bezkontaktních měřicích technik;schopni využívat moderní měřicí systémy pro identifikaci, optimalizaci a řízení technologických procesů a systémů.

Literatura

Honner, Milan. Měření ve fyzikálních technologiích : texty k laboratorním cvičením. 1. vyd. Plzeň : Západočeská univerzita, 2003. ISBN 80-7082-971-0.null

Požadavky

Požadavky k zápočtu: vypracování úloh a zpracování referátů.Zkouška kombinovaná (písemná a ústní).

Garant

Doc. Ing. Milan Honner, Ph.D.

Vyučující

Doc. Ing. Milan Honner, Ph.D.Doc. Ing. Milan Honner, Ph.D.