Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Modelování plazmatu a pevných látek (KFY / MPPL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFY / MPPL - Modelování plazmatu a pevných látek, Fakulta aplikovaných věd, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

(i) Klasická molekulární dynamika, přehled empirických potenciálů. Ab-initio výpočty: vybraná fakta z fyziky pevných látek, přehled starších metod než teorie funkcionálu hustoty (DFT). Fyzikální popis DFT. Praktické aspekty používání DFT. Modelování růstu tenkých vrstev. Modelování krystalů - termodynamika tuhých roztoků, mechanické vlastnosti. Modelování amorfních materiálů - liquid quench algoritmus, Wannierovy funkce, vazebné statistiky. Výpočty elektronových struktur a s nimi souvisejících veličin. (ii) Základní rovnice fyziky plazmatu a jejich numerické řešení: Globální modely plazmatu - interakce částic v plazmatu, účinné průřezy, okrajové podmínky; Fluidní modely - drift-difuzní aproximace, srážkové frekvence, elektrostatické pole. Částicové modely - metoda Monte Carlo, metoda Particle-In-Cell Monte Carlo.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu studenti budou:rozumět teoretickým východiskům modelování pevných látek na atomární úrovni;rozumět nejdůležitějším simulačním algoritmům pro modelování pevných látek (v závislosti na zkoumané veličině nebo procesu);rozumět základním procesům v plazmatu a schopni vyjádřit je matematicky;rozumět principům fluidního a částicového přístupu k simulaci plazmatu a jejich limitům;schopni aplikovat všechny vyložené metody v praktických aplikacích pomocí poskytnutých softwarových nástrojů a správně interpretovat získané výsledky.

Literatura

J. Kohanoff. Electronic Structure Calculations for Solids and Molecules. Cambridge University Press, 2006. www.cpmd.orghttp://lammps.sandia.gov/www.quantum-espresso.orgC.K. Birdsall, A.B. Langdon. Plasma Physics via Computer Simulation. Bristol (Adam Hilger), 1991.

Požadavky

Zápočet: vypracování zprávy o samostatném projektu malého rozsahu buď z oblasti modelování pevných látek, nebo z oblasti modelování plazmatu.Zkouška: znalost látky z přednášek a příkladů/postupů ze cvičení.

Garant

Doc. Ing. Jiří Houška, Ph.D.