Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Modelování tepel. procesů ve fyz. tech. (KFY / MTP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFY / MTP - Modelování tepel. procesů ve fyz. tech., Fakulta aplikovaných věd, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do modelování tepelných procesů ve fyzikálních technologiích: metodologie modelování, různé způsoby rozdělení a vlastnosti modelů, zjednodušování a věrohodnost modelu. Tepelné systémy a procesy: teorie přenosu tepla, základní rovnice teplotních polí. Zobecněné proměnné a metody jejich získávání: rozměrová analýza, analýza fyzikálního a matematického modelu. Matematické modely asymptotické: rovnice matematické fyziky a podmínky jednoznačnosti řešení. Matematické modely fenomenologické: vytváření a hodnocení kriteriálních rovnic. Fyzikální modely: teorémy fyzikální podobnosti, určení měřítek. Fyzikální analogy: různé fyzikální analogie, elektrické analogy fyzikálních obvodů a fyzikálních polí. Počítačové modely deterministické numerické: maticový operační model, modely využívající metodu konečných diferencí (FDM), metodu konečných prvků (FEM), metodu konečných objemů (FVM) a metodu okrajových prvků (BEM). Počítačové modely deterministické analogové a hybridní. Počítačové modely stochastické numerické a hybridní: stochastický popis systémů, pravděpodobnosti přechodů a pravděpodobnosti výskytu, modely využívající metodu pravděpodobnostní, metodu Exodus a metodu Monte Carlo. Aplikace modelů na konkrétních úlohách.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu studenti budou:znát teoretický popis tepelných systémů a procesů, metody získávání zobecněných proměnných a jejich využití při modelování; znát principy, možnosti, výhody a nevýhody jednotlivých typů modelů, a způsob jejich použití při řešení tepelných úloh; schopni aplikovat různé typy modelů při řešení tepelných úloh ve fyzikálních technologiích.

Literatura

nullMalura, Miroslav. Z hudební topografie severní Moravy a Slezska. 1. vyd. Ostrava : Pedagogická fakulta Ostravské univerzity, 1995. ISBN 80-7042-092-8.

Požadavky

Požadavky k zápočtu: vypracování úloh a zpracování referátů.Zkouška kombinovaná (písemná a ústní).

Garant

Ing. Zdeněk Veselý, Ph.D.

Vyučující

Ing. Zdeněk Veselý, Ph.D.