Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Databázové systémy 1 (KIV / DB1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KIV / DB1 - Databázové systémy 1, Fakulta aplikovaných věd, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1 SŘBD, požadované vlastnosti.2 Konceptuální modelování.3 E-R-A modely.4 Chyby a pasti v E-R-A modelech.5 Relační model dat, relační algebra. Síťový model dat. Pojmy relace, entita, soubor, tabulka.6 Závislost atributů, normální formy.7 Základy SQL, definování datových struktur v SQL, příkaz SELECT.8 Embedded SQL, ODBC. Integritní omezení v SQL. Triggery. Oprávněnost přístupu k datům dle SQL.9 Transakce, žurnál, základní způsoby použití žurnálu, základní principy transakčního zpracování, konzistence databáze.10 Paralelní zpracování transakcí, zamykání záznamů a s tím spojené problémy, časové značky.11 Polostrukturovaná data a XML. XML schéma.12 API pro práci s daty v databázích, v XML.13 Příklady a problematika databázových a informačních systémů na univerzitě, městě a kraji.

Získané způsobilosti

Student umí navrhnou E-R-A model jednoduché reálné situace a realizovat jej ve zvoleném SŘBD. Je schopen napsat jednoduché příkazy v jazyce SQL. Zná problematiku transakčního zpracování a zásady paralelního běhu transakcí.

Literatura

Teorey, Toby. Database modeling and design. Burlington, 2011. ISBN 978-0-12-382020-4.Connolly, Thomas M.; Begg, Carolyn E. Database systems : a practical approach to design, implementation, and management. 3rd ed. Harlow : Addison-Wesley, 2002. ISBN 0-201-70857-4.Scheber, Anton. Databázové systémy. 1. vyd. Praha : SNTL, 1988. Pokorný, Jaroslav; Halaška, Ivan. Databázové systémy. Vyd. 2., přeprac. Praha : Vydavatelství ČVUT, 2003. ISBN 80-01-02789-9.Pokorný, Jaroslav. Databázové systémy 2. Vyd. 1. Praha : Nakladatelství ČVUT, 2007. ISBN 978-80-01-03797-3.Conolly, Thomas; Begg, Carolyn E.; Holowczak, Richard. Mistrovství - databáze : profesionální průvodce tvorbou efektivních databází. Vyd. 1. Brno : Computer Press, 2009. ISBN 978-80-251-2328-7.Pokorný J. Počítačové databáze, Výběr informací z organizační a výpočetní techniky. KS Praha, 1991. Chong, Raul; Hakes, Ian; Ahuja, Rav. Začínáme s DB2 Express-C : kniha od komunity pro komunitu. 3. vyd. Praha : DNS, 2009.

Požadavky

Zápočet je udělen za jednoduchou databázovou aplikaci v rozsahu minimálně pěti tabulek, nejpozději do 12. února 2016. Aplikace bude realizována buď v Oracle SQL Developeru, s jehož základy bude student na cvičení seznámen, nebo systémem klient - server, např. aplikace v PHP a databáze v MySQL, s jejímiž principy bude také seznámen. Spolu s předvedením aplikace bude odevzdán referát, jehož struktura bude probrána a vysvětlena v rámci přednášek. Zkouška je konána formou písemného testu, který bude doplněn krátkým pohovorem.

Garant

Dr. Ing. Jan Rychlík

Vyučující

Dr. Ing. Jan RychlíkIng. Martin Dostal, Ph.D.Ing. Ladislav Lenc, Ph.D.Ing. Staniclav LencDr. Ing. Jan RychlíkIng. Martin Zíma, Ph.D.Bc. Petr Žák