Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Formální jazyky a překladače (KIV / FJP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KIV / FJP - Formální jazyky a překladače, Fakulta aplikovaných věd, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1-Typy překladačů, základní struktura překladače.2-Regulární gramatiky a konečné automaty v lexikální analýze. FLEX.3-Úvod do syntaktické analýzy, metoda rekurzivního sestupu.4-Překlad příkazů.5-Zpracování deklarací.6-Přidělování paměti.7-Interpretační zpracování. Průběžný test.8-Generování cílového kódu.9-Vlastnosti bezkontextových gramatik.10-Deterministická analýza shora dolů.11-LL(1) transformace.12-Deterministická analýza zdola nahoru, LR gramatiky.13-Formální metody konstrukce software, generátory překladačů.

Získané způsobilosti

Po absolvování je student nejen schopen realizovat překladač jednoduššího jazyka, ale především získá profesionální znalosti o pozitivních i negativních důsledcích implementace různých konstrukcí programových textů a tím i schopnost jejich efektivnějšího využívání. Získá i schopnost používat formální metody pro konstruování softwaru.

Literatura

Aho, Alfred V.; Sethi, Ravi; Ullman, Jeffrey D. Compilers : principles, techniques, and tools. Reading : Addison-Wesley, 1988. ISBN 0-201-10088-6.Aho, Alfred V. Compilers : principles, techniques, and tools. 2nd ed. Boston : Pearson Education, 2007. ISBN 0-321-49169-6.Molnár, Ludovít; Melichar, Bořivoj; Češka, Milan. Gramatiky a jazyky. Bratislava : Alfa, 1987. Melichar, Bořivoj. Jazyky a překlady. Vyd. 2., přeprac. Praha : Vydavatelství ČVUT, 2003. ISBN 80-01-02776-7.Melichar, Bořivoj. Konstrukce překladačů. I. část. Vyd. 1. Praha : Vydavatelství ČVUT, 1999. ISBN 80-01-02028-2.

Požadavky

Vypracování a obhájení semestrálního softwarového projektu. Získání alespoň 50% z možných bodů hodnocení projektu a alespoň 50% z možných bodů hodnocení zkoušky.

Garant

Prof. Ing. Karel Ježek, CSc.

Vyučující

Prof. Ing. Karel Ježek, CSc.Prof. Ing. Jiří Šafařík, CSc.Prof. Ing. Karel Ježek, CSc.Ing. Richard Lipka, Ph.D.