Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Nákladová a strukturální analýza (KIV / NSA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KIV / NSA - Nákladová a strukturální analýza, Fakulta aplikovaných věd, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Informační systém vnitropodnikového účetnictví, význam a pozice v účetních soustavách, historický vývoj informačních soustav: Cost Accounting, Management Accounting, resp. Managerial Accounting, Controlling.2. Náklady v informačních účetních systémech, účelové členění nákladů, nákladový objekt, nákladový faktor, akumulované náklady, alokace nákladů, kalkulační členění nákladů na přímé a nepřímé, náklady pevné a variabilní, náklady průměrné a jednotkové, princip zhromadnění.3. Kalkulace nákladů, základní kalkulační techniky, kalkulace dělením, přirážková kalkulace, ekvivalentní jednotky, kalkulační model obchodní společnosti a výrobní firmy, náklady jako aktivum a neskladovatelné náklady.4. Metoda rovnováhy nákladů a výnosů, rovnovážný bod, metody určení rovnovážného bodu, citlivostní analýza, metoda sdružených výnosů, vliv daně z příjmů na rovnovážný bod, příklad pro neziskové organizace.5. Nákladové systémy orientované na sledování nákladů na výrobek a výrobní středisko, nákladové modely orientované na jednotky produkce-problém alokace režijních (nepřímých) nákladů, akumulace a absorpce nákladů, nákladový model s rozpočtem režijní sazby, nadúčtovaná a podúčtovaná režie.6. Nákladové modely orientované na jednotky produkce a jejich použití v oblasti služeb, metody typu [přímé náklady-režijní fond-absorpční sazba].7. Nákladové modely orientované na procesní výrobu-hromadnou a sériovou výrobu, základní úloha-Invetory Costing Problem, metoda ekvivalentních jednotek, metoda váženého průměru a metoda FIFO.8. Nákladové modely organizované podle aktivit-Activity Based Costing [ABC], fond nepřímých nákladů, absorpční sazby přiřazené fondům nepřímých nákladů, porovnání modelu ABC a modelu orientovaného na sledování jednotlivých nákladů na výrobek.9. Rozpočet, provozní a finanční rozpočet, systémy pro plánování a řízení postavené na rozpočtu, statický a variantní rozpočet.10. Analýza odchylek, úrovně analýzy odchylek, analýza přímých nákladů (přímý materiál, přímá práce), analýza režijních nákladů (pevná a variabilní režie), metoda čtyř odchylek.11. Nákladový model typu Standard Costing [SC] a jeho odvození na základě analýzy odchylek, porovnání s modely Actual Costing a Normal costing.12. Nákladové modely konstruované podle způsobu kalkulace pevných nepřímých nákladů, modely Absorption Costing a Variable Costing, vzájemné porovnání s modely AC, NC, SC.13. Metody testování vývoje nákladů, estimace a predikce nákladů, metoda lineární regrese, nákladové funkce a křivka učení.

Získané způsobilosti

Znalosti o využití informačních systémů v nákladovém a manažérském účetnictví. Rozumět členění nákladů a umět definovat nákladový objekt, provádět kalkulace nákladů na nákladové objekty, vypracovat citlivostní analýzu. Analyzovat datové struktury, vazby mezi finančním a nákladovým účetnictvím a zabývat se sledováním a modelováním výnosových a nákladových toků. Prakticky vypracovat nákladovou a citlivostní analýzu podniku.

Literatura

Kovanicová, Dana. Abeceda účetních znalostí pro každého. 16. aktualiz. vyd. Praha : Polygon, 2006. ISBN 80-7273-130-0.Fess, Philip E., Warren, Carl S. Accounting Principles. 15th ed. Cincinnati : South-Western Publishing Co., 1987. ISBN 0-538-00300-6.Horngren, Charles T. Cost accounting : A Managerial emphasis. 7th ed. New Yersey : PRENTICE HALL, 1991. ISBN 0-13-17813-8.Synek, Miloslav. Manažerská ekonomika. 2., přeprac. a rozš. vyd. Praha : Grada, 2001. ISBN 80-247-9069-6.Lazar, Jaromír. Manažerské účetnictví, kontrola a řízení nákladů v praxi. GRADA Publishing, Praha, 2001. ISBN 80-7169-985-3.Král, Bohumil. Nákladové a manažerské účetnictví. 1. vyd. Praha : Prospektrum, 1997. ISBN 80-7175-060-3.Macík, Karel. Účetnictví pro manažerskou praxi. 1. vyd. Praha : Grada, 2000. ISBN 80-7169-914-4.

Požadavky

Zápočet:- test ze základních znalostí NSA- vypracování seminární práce- mezní termín pro získání zápočtu NSA 2014/2015:Zkouška:- obhajoba seminární práce- doplňující zkušební otázkyPodrobnosti:http://www.kiv.zcu.cz/~novyp/nsa/nsa.html

Garant

Ing. Pavel Nový, Ph.D.

Vyučující

Ing. Pavel Nový, Ph.D.Ing. Pavel Nový, Ph.D.