Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Počítače a programování 1 (KIV / PPA1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KIV / PPA1 - Počítače a programování 1, Fakulta aplikovaných věd, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Struktura počítače z pohledu programátora; algoritmizace; programy a programovací jazyky;2. Datové typy; proměnné, deklarace, přiřazení; typové konverze; operátory3. Terminálové formátované V/V; řídicí struktury; ladění programu4. Strukturování programu, metody, parametry, předávání řízení; přetížení metod5. Pole; pole jako parametr metody nebo návratová hodnota; pole jako tabulka; pole jako množina6. Základy algoritmizace v řazení; řazení SelectSort, InsertSort, BubbleSort7. Třída jako množina dat a algoritmů8. Výjimky; práce s adresáři a soubory pomocí třídy File9. Souborový V/V; textové versus binární soubory; pojem proudového V/V10. Vyhledávání; sekvenční, metoda půlení intervalu11. Úvod do problematiky výpočetní složitosti12. Reprezentace dat v paměti počítače; kódování - celá čísla, reálná čísla - IEEE 754, znaky13. Prezentace ukázek úloh ACM Programming Contest a jejich řešení.

Získané způsobilosti

Absolvováním předmětu student získá:- Dobré znalosti základních jazykových konstrukcí a datových struktur programovacího jazyka Java včetně práce se soubory.- Základní znalosti objektově orientovaného programování.- Dobré znalosti základních algoritmů řazení a vyhledávání.- Pokročilé znalosti v práci s datovými typy používanými v počítači.- Praktické dovednosti při práci s různými vývojovými prostředími.- Praktické dovednosti při vizualizaci jednoduchých dat.- Rutinní znalosti způsobů vytváření a ladění Java programů.- Schopnost určit výpočetní složitost u základních algoritmů řazení a vyhledávání.- Pokročilé znalosti v používaných kódováních znaků.

Literatura

Heineman G., Pollice G., Selkow S. Algorithms in a Nutshell. O Reilly, USA, 2008. ISBN 978-0-596-51624-6.Wróblewski, Piotr. Algoritmy : datové struktury a programovací techniky. Vyd. 1. Brno : Computer Press, 2004. ISBN 80-251-0343-9.Keogh, James Edward. Java bez předchozích znalostí : průvodce pro samouky. Vyd. 1. Brno : CP Books, 2005. ISBN 80-251-0839-2.Eckel, Bruce. Thinking in Java. 4th ed. Upper saddle River : Prentice Hall, 2006. ISBN 0-13-187248-6.Herout, Pavel. Učebnice jazyka Java. Vydání 5. Koop, 2010. ISBN 978-80-7232-398-2.

Požadavky

Zápočet:Student musí získat minimální počty bodů ze semestrální práce (5), z kontrolního testu (7) a z domácích úloh (9).Mezní termín pro splnění podmínek k udělení zápočtu 31.1.2016.Zkouška:Písemná forma s možnou ústní a / nebo praktickou částí. Pro úspěšné složení zkoušky je nutné získat z písemné části minimální počet bodů (16) a celkem (za semestr) alespoň minimální počet bodů (50).

Garant

Ing. Arnoštka Netrvalová, Ph.D.

Vyučující

Doc. Ing. Pavel Herout, Ph.D.Ing. Arnoštka Netrvalová, Ph.D.Ing. Pavel BžochIng. Tomáš KohlschütterIng. Arnoštka Netrvalová, Ph.D.Ing. Tomáš Potužák, Ph.D.Ing. Martin PrantlIng. Věra SkorkovskáIng. Jakub SzkanderaIng. Petr Vaněček, Ph.D.Ing. Jana Varnušková, Ph.D.