Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Paralelní programování (KIV / PPR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KIV / PPR - Paralelní programování, Fakulta aplikovaných věd, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Architektury paralelních počítačů - klasifikace. Základní modely dekompozice výpočtu na paralelní procesy, způsoby interakce procesů. Výkonnostní kriteria.2. Paralelizace vykonávání programového kódu. Realizace paralelních procesů v počítačích se sdílenou pamětí.3. Funkční (MPMD) paralelismus v rámci aplikace (vlákna), primitivní a strukturované formy interakce vláken. Realizace datového (SPMD) paralelismu v počítači se sdílenou pamětí4. Programovací jazyky s podporou vláken - prostředky pro paralelizaci výpočtu (Java a C++: vlákna, Ada: tasky a rendez-vous)5. Knihovny pro podporu vláken (jazyk C a vlákna ve standardu POSIX a rozhraní WinAPI).6. Prostředky pro paralelní výpočty jiným způsobem, než jak jsou tradičně chápaná vlákna - OpenMP, Intel Threading Building Blocks a OpenCL (GPGPU).7. Paralelní výpočetní procesy v multiprocesorových systémech s distribuovanou pamětí - realizace modelů MPMD a SPMD. Paralelizace komunikace - vliv fyzické topologie sítě, virtuální topologie.8. Programové prostředky pro distribuované aplikace - PVM.9. Programové prostředky pro distribuované aplikace - MPI.10. Gridová prostředí, principy využití nástroje Globus Toolkit.11. Pokročilé techniky urychlení výpočtu v distribuovaném prostředí.12. Systémy reálného času.13. Implementace multithreadingu na uniprocesoru a symetrickém multiprocesoru.

Získané způsobilosti

Předmět poskytne studentovi znalosti, které může uplatnit jak při vývoji paralelních aplikací, tak při vývoji nástrojů pro vývoj a běh paralelních aplikací.Znalosti spadají do následující oblastí:- teorie paralelních výpočtů, výpočetní modely- formy interakce procesů a vláken- výpočetní prostředí se sdílenou a distribuovanou pamětí- prostředky jazyků Java, Ada, normy POSIX a rozhraní WinAPI v SMP- prostředky PVM a MPI v distribuovaném prostředí- metody urychlení výpočtu- výpočetní úlohy reálného času

Literatura

Skillicorn, David. Foundations of parallel programming. Cambridge : University Press, 1994. ISBN 0-521-45511-1.Grama, Ananth. Introduction to parallel computing. 2nd ed. Harlow : Pearson, 2003. ISBN 0-201-64865-2.Berman, Kenneth A.; Paul, Jerome L. Algorithms: sequential, parallel, and distributed. Boston : Course Technology, 2005. ISBN 0-534-42057-5.Andrews, Gregory R. Foundations of multithreaded, parallel, and distributed programming. Reading : Addison-Wesley, 2000. ISBN 0-201-35752-6.Ježek, Karel; Matějovic, Přemysl; Racek, Stanislav. Paralelní architektury a programy. Plzeň : ZČU, 1997. ISBN 80-7082-322-4.

Požadavky

Zápočet: Samostatně vypracovat semestrální práci (bodové hodnocení do 40-ti bodů), na zápočet je třeba 25 bodů.Mezní termín odevzdání semestrální práce: 31.1. daného akademického roku, podrobnosti viz stránky předmětu.Zkouška: písemná, rozsah 60 bodů, podrobnosti jsou na stránkách předmětu.

Garant

Ing. Tomáš Koutný, Ph.D.

Vyučující

Ing. Tomáš Koutný, Ph.D.Ing. Tomáš Koutný, Ph.D.