Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Programátorské strategie (KIV / PRO-E)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KIV / PRO-E - Programátorské strategie, Fakulta aplikovaných věd, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do algoritmů - správnost a účinnost algoritmů, robustnost, analýza, hledání řešení neznámého problému2.-6. Algoritmické strategie - hrubá síla, greedy, inkrementální algoritmy, rozděl a panuj, dynamické programování, backtracking7. Randomizované algoritmy8. Data stream algoritmy9. In-place a in situ algoritmy10. Heuristiky a přibližná řešení11. Algoritmická složitost v praxi12. Novinky a trendy13. Vybrané zajímavé "rekreační" úlohy

Získané způsobilosti

Důkladná zběhlost v základních algoritmických strategiích a dovednost v jejich využití pro konkrétní úlohu a typ dat, znalost dalších moderních metod, jako jsou randomizované, data stream a in-place algoritmy, zběžná informace o novinkách a trendech v oblasti algoritmizace, dovednost v navrhování algoritmů pro řešení konkrétních úloh.

Literatura

I:\public_html\vyukaZCU.htmlhttp://cm.baylor.edu.welcome.icpcSkiena, Steven S. The algorithm design manual. New York : Springer, 1998. ISBN 0-387-94860-0.Hromkovič, Juraj. Algorithmics for hard problems : introduction to combinatorial optimization, randomization, approximation, and heuristics. 2nd ed. Berlin : Springer, 2003. ISBN 3-540-44134-4.Moret, Bernard M. E.; Shapiro, H. D. Algorithms from P to NP. Vol. 1, Design & efficiency. Redwood City : Benjamin/Cummings Publishing, 1991. ISBN 0-8053-8008-6.Rawlins, Gregory J. E. Compared to what? : an introduction to the analysis of algorithms. New York : Computer Science Press, 1992. ISBN 0-7167-8243-X.Dvořák, Stanislav. Dekompozice a rekursivní algoritmy. Praha : Grada, 1992. ISBN 80-85424-76-2.Gonnet, Gaston H.; Baeza-Yates, R. Handbook of algorithms and data structures : in Pascal and C. Wokingham : Addison-Wesley, ----. ISBN 0-201-41607-7.Michalewicz, Z.; Fogel, D.B. How to solve it: Modern Heuristics. Springer-Verlag, 2000.

Požadavky

Vypracování většího množství malých projektů z oblasti algoritmizace a programování a prezentace řešení před kolegy spojená s obhajobou a diskusí o navrženém řešení. Student si množství, téma a typ prací (teoretické, prezentační, implementační) volí sám ze zadaného seznamu tak, aby dosáhl alespoň minimálního požadovaného počtu bodů. Další body je možné získat aktivitou na cvičení. Body se započítávají ke zkoušce. Zkouška je písemná a ústní.

Garant

Prof. Dr. Ing. Ivana Kolingerová

Vyučující

Prof. Dr. Ing. Ivana KolingerováProf. Dr. Ing. Ivana KolingerováIng. Zuzana MajdišováIng. Věra Skorkovská