Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Počítačové sítě (KIV / PSI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KIV / PSI - Počítačové sítě, Fakulta aplikovaných věd, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Model ISO/OSI, TCP/IP. Adresování, protokoly ARP a RARP.2. Protokol IP, ICMP, TCP, UDP.3. Jmenné služby, BOOTP, DHCP, NTP.4. Prostředky pro řízení počítačových sítí, SNMP.5. Monitorování sítí pomocí RMON, RMON2.6. Směrování s počítačových sítích, algoritmy směrování (DVA, LSA), příklady protokolů.7. Skupinové směrování a adresování, IGMP, algoritmy šíření skupinových zpráv, příklady protokolů.8. Mobilní IP, princip. Protokoly pro přenos multimediální informace, příklady protokolů, QoS.9. Elektronická pošta, protokoly, MIME.10. Protokoly aplikační úrovně, přenos souborů, vzdálený přístup, adresářové služby, protokol HTTP.11. Bezpečnost v počítačových sítích, příklady protokolů.12. Obranné valy, bezpečnost, překlad adres a portů.13. Síťová, relační, prezentační a aplikační úroveň dle modelu ISO/OSI, příklady služeb aplikační úrovně.

Získané způsobilosti

Absolvováním předmětu student získá:- pokročilé praktické znalosti o počítačové síti s protokoly TCP/IP- pokročilé teoretické znalosti o algoritmech, používaných v počítačových sítích- znalosti týkající se prostředků pro diagnostiku počítačové sítě- způsobilost realizace uživatelského i systémového síťového programového vybavení- rozšířené znalosti o síťovém programování pod operačním systémem typu UNIX (Linux) včetně práce s vlákny a paralelními procesy- základní znalosti o protokolech pro management sítí

Literatura

Tanenbaum, Andrew S. Computer networks. Upper Saddle River : Prentice Hall, 2003. ISBN 0-13-038488-7.Halsall, Fred. Data communications, computer networks and open systems. 4th ed. Harlow : Addison-Wesley, 1996. ISBN 0-201-42293-X.Šmrha, Pavel; Rudolf, Vladimír. Internetworking pomocí TCP/IP. 1. vyd. České Budějovice : Kopp, 1994. ISBN 80-85828-09-X.Comer, Douglas E. Internetworking with TCP/IP. Vol. I, Principles, protocols, and architecture. 4th ed. Upper Saddle River : Prentice Hall, 2000. ISBN 0-13-018380-6.Janeček, J., Bílý, M. Lokální sítě. ČVUT Praha, 1998. Lhotka, Ladislav. Server v Internetu. 1. vyd, dotisk. České Budějovice : Kopp, 1997. ISBN 80-85828-65-0.

Požadavky

Zpracování semestrálního projektu na téma analýzy a syntézy vybraného protokolu, prezentace referátu na cvičení, mezní termín odevzdání referátu a odladění zadané úlohy je do 30.6.. Zkouška je písemná s navazující ústní částí.

Garant

Ing. Jiří Ledvina, CSc.

Vyučující

Ing. Jiří Ledvina, CSc.Ing. Tomáš Koutný, Ph.D.Ing. Jiří Ledvina, CSc.