Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teoretická informatika (KIV / TI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KIV / TI - Teoretická informatika, Fakulta aplikovaných věd, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Konečné automaty2. Úvodní pojmy z teorie jazyků3. Gramatiky4. Souvislost gramatik typu 3 a konečných automatů5. Regulární výrazy a další reprezentace jazyků typu 36. Základní pojmy z teorie informace a kódování7. Principy bezpečnostních kódů8. Lineární kódy9. Lineární kódy - pokračování10. Cyklické kódy11. Úvod do formální logiky, výrokový počet12. Logické vyplývání, teorie, formální dokazování13. Rezerva, typové příklady, příprava zkoušky

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu bude student schopen aktivně pracovat s konečněautomatovými modely (např. při analýze komunikačních protokolů). Bude schopen aplikovat regulární jazyky a výrokový počet při řešení některých úloh z oblasti umělé inteligence. Osvojí si základy teorie informace, porozumí problematice kódování informace pro účely přenosu a uchovávání v informačních systémech. Tyto znalosti bude schopen uplatnit při řešení běžných provozních problémů informačních a komunikačních systémů. Po získání znalostí z navazujících odborných předmětů bude student schopen znalosti nabyté v předmětu KIV/TI používat při řešení širokého spektra problémů až do úrovně softwarové nebo hardwarové realizace.

Literatura

http://home.zcu.cz/~vaisMelichar, B.; at al. Jazyky a překlady Cvičení. Praha, ČVUT, 2004. Mareš, J. Jazyky, gramatiky a automaty. ČVUT Praha, 2004. Adámek, Jiří. Kódování. 1. vyd. Praha : SNTL, 1989. ISBN null.Štěpánek, P. Matematická logika. Praha, Univerzita Karlova, 2000. Mareš, J. Teorie kódování. Skripta ČVUT, 2008.

Požadavky

Požadavky na zápočet : Nadpoloviční počet bodů z kontrolního testu v 7. týdnu semestru (případný náhradní test v 10. týdnu). Splnění podmínek individuálního projektu.Zkouška: U písemné zkoušky jsou zadány dvě výpočetní úlohy z různých okruhů probírané látky (celkem v nich lze dosáhnout 40 bodů) a 20 otázek z teorie (zde lze celkem dosáhnout 60 bodů). Na řešení je 100 minut čistého času.Testy budou opraveny do tří dnů. Klasifikace:90 - 100 bodů výborně70 - 89 bodů velmi dobře51 - 69 bodů dobře

Garant

Ing. Václav Vais, Ph.D.

Vyučující

Ing. Václav Vais, Ph.D.Ing. Petr LobazMgr. Martin MaňákIng. Jiří Skála, Ph.D.Ing. Václav Vais, Ph.D.