Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Umělá inteligence a rozpoznávání (KIV / UIR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KIV / UIR - Umělá inteligence a rozpoznávání, Fakulta aplikovaných věd, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základní problémové oblasti a typy úloh, aplikace UI, příklady inteligentních počítačových systémů.2.-4. Jednoduché metody hledání řešení úloh (slepé strategie), heuristické metody a jejich efektivnost, příklady; úvod do evolučních algoritmů, genetické algoritmy a jejich programová realizace; hraní jednoduchých her a možnosti jeho implementace.5.-7. Příznakové a strukturní metody rozpoznávání, příklady aplikací, typy klasifikátorů, tvorba a analýza popisných struktur, příklady; klasifikace umělými neuronovými sítěmi - typy umělých neuronových sítí a algoritmy jejich trénování, simulátory.8.-10. Základy formální logiky a logického programování - výroková logika a predikátová logika 1. řádu, dokazování splnitelnosti logických formulí, rezoluční metoda, příklady. Hornovy klauzule a základy programování v jazyce PROLOG, příklady řešení jednoduchých úloh umělé inteligence v Prologu.11. Funkční systémy mozku, distribuované zpracování informace, smyslové poznávání, jazyk a řeč, paměť, emoce, pocity, zobrazovací metody, vědomí, sebeuvědomování.12.-13. Reprezentace znalostí a organizace bází znalostí, struktura a typy znalostních systémů, sestavení inferenční sítě, práce s neurčitostí; struktura a vlastnosti inteligentních softwarových agentů, návrh a programová realizace inteligentních agentů.14. Komunikace člověk-počítač v přirozeném jazyce, druhy a modely komunikace, analýza promluvy, zásady vedení dialogu, příklady.Více informací na http://www.kiv.zcu.cz/studies/predmety/uir/

Získané způsobilosti

Absolvováním předmětu student získá:- základní znalosti o jednotlivých metodách umělé inteligence, návrhu metod hledání řešení a návrhu metod rozpoznávání a klasifikace objektů, - schopnosti efektivně využívat postupy a programové nástroje pro návrh programového vybavení pro řešení takových úloh,- schopnosti navrhovat jednodušší logické systémy a verifikovat jejich vlastnosti, seznámit se s teorií logických systémů i možnostmi jejich programové realizace ve speciálních programových jazycích, - schopnosti projektovat a programově realizovat systémy pro reprezentaci znalostí a odvozování nových poznatků, navrhovat takové systémy při využití komerčních databázových systémů,- schopnosti využívat moderní systémy pro řešení a zpracování úloh - evoluční a genetické algoritmy, inteligentní agenty a programově je realizovat a ověřovat jejich vlastnosti.

Literatura

Russell, Stuart J., Norvig, Peter. Artificial intelligence : A modern approach. 2nd ed. Prentice Hall, N.J., 2003. ISBN 0-13-080302-2.Lukasová, Alena. Formální logika v umělé inteligenci. Vyd. 1. Brno : Computer Press, 2003. ISBN 80-251-0023-5.Kubík, A. Inteligentní agenty - tvorba aplikačního software na bázi multiagentových systémů. Brno, 2007. Nilsson, Nils J. Principles of Artificial Intelligence. Springer Verlag, Berlin, 1982. Mařík, Vladimír. Umělá inteligence (1). Academia, Praha, 1993. ISBN 80-200-0496-3.Mařík, Vladimír a kol. Umělá inteligence (2). Academia, Praha, 1997. Mařík, Vladimír a kol. Umělá inteligence (3). Academia, Praha, 2001. Mařík, Vladimír a kol. Umělá inteligence (4). Academia, Praha, 2003. V. Mařík, O. Štěpánková, J. Lažanský a kol. Umělá inteligence (5). 2007.

Požadavky

Zápočet:Účast na cvičení, řešení drobných úloh na tabuli v průběhu cvičení, samostatné vyřešení tří nepříliš obsáhlých úloh ze stanovených problémových oblastí. Každá vyřešená úloha bude doprovozena zpracováním odpovídající dokumentace obsahující popis úlohy a použitých metod zpracování, programové řešení a odpovídající programovou a uživatelskou dokumentací.Každá úloha je ohodnocena stanoveným počtem bodů, udělení zápočtu je podmíněno dosažením alespoň minimálního počtu bodů (stanoven zvláštní vyhláškou pro daný akademický rok).Zkouška:Kombinovaná - krátký písemný test (60 minut) následovaný ústní zkouškou z látky probírané v průběhu semestru; úspěšné zodpovězení otázek bude s přihlédnutím k výsledku písemného testuohodnoceno odpovídajícím klasifikačním stupněm.

Garant

Prof. Ing. Václav Matoušek, CSc.

Vyučující

Prof. Ing. Václav Matoušek, CSc.Prof. Ing. Václav Matoušek, CSc.Ing. Pavel Mautner, Ph.D.