Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do počítačových architektur (KIV / UPA-E)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KIV / UPA-E - Úvod do počítačových architektur, Fakulta aplikovaných věd, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Klasifikace výpočetních systémů. Přehled architektur.2. Hodnocení výkonnosti počítačů. Metriky a metody měření výkonnosti.3. Stavební prvky číslicových počítačů, logická algebra a logické obvody, číselné soustavy a kódy.4. Základní funkční bloky počítače (sčítačky, registrové soubory, paměť).5. Instrukční cyklus, výběr instrukce, provedení instrukce, třídy instrukcí.6. Algoritmy základních operací, práce s čísly typu integer.7. Operace s čísly s pohyblivou řádovou čárkou.8. Mikroarchitektura, mikroprogramové řízení.9. Přerušovací systém.10. Přenos informace mezi jednotlivými částmi počítače, sběrnice.11. Paměťový systém - hierarchie. Vyrovnávací paměti procesoru. Organizace virtuální paměti.12. Systém pro vstup a výstup. Technické prostředky pro provádění periferních operací a jejich řízení.13. Přehled architektur paralelních systémů.

Získané způsobilosti

Studenti se naučí lépe chápat funkce jednotlivých částí počítače a jejich vzájemnou interakci. Dobrá znalost interních funkcí počítačového systému je důležitá nejen pro ty, kteří budou tyto systémy navrhovat a nebo po technické stránce spravovat, ale i pro programátory, kteří díky získaným znalostem budou moci efektivněji vytvářet programy.

Literatura

Patterson, David A. Computer organization and design the hardware/software interface. 4th ed. Burlington : Elsevier/Morgan Kaufmann, 2009. ISBN 978-0-12-374493-7.Sivarama P., Dandamudi. Guide to RISC Processors for Programmers and Engineers. Springer Science+Business Media, Inc., 2005. ISBN 0-387-21017-2.Andrew S. Tanenbaum. Structured Computer Organization. 2012. Tarnoff, David. Computer Organization and Design Fundamentals. 2011. ISBN 978-1-4116-3690-3.Douša; Pluháček, A. Úvod do počítačových systémů. Skripta ČVUT.

Požadavky

Podmínky pro získání zápočtu z ACS1o Samostatné vypracování dvou úloh - Zadání se přidělují při cvičení ve třetím týdnu semestru (nejpozději ve čtvrtém). Na konci semestru nebudou žádná zadání přidělována.o Úspěšné absolvování přehledového testu, který se bude konat v jedenáctém týdnu semestru- znalosti získané na přednáškách- úlohy obdobné úkolům, probíraným v rámci cvičenío Mezní termín pro získání zápočtu je poslední den zimního zkouškového období 12:00o Získání zápočtu do konce 13. týdne semestru bude bonifikovánoPožadavky ke zkoušce z ACS1 Zkouška - písemnáPodmínky pro složení zkoušky:o Zápočeto Znalost látky v rozsahu přednášeko Znalost některých partií, které budou předloženy k samostatnému studiu (výčet bude upřesněn v průběhu semestru).

Garant

Doc. Ing. Vlastimil Vavřička, CSc.

Vyučující

Prof. Ing. Karel Ježek, CSc.Doc. Ing. Vlastimil Vavřička, CSc.Dr. Ing. Karel DudáčekIng. Karel DudáčekProf. Ing. Karel Ježek, CSc.Doc. Ing. Vlastimil Vavřička, CSc.