Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do znalostního inženýrství (KIV / UZI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KIV / UZI - Úvod do znalostního inženýrství, Fakulta aplikovaných věd, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základní pojmy a charakteristiky znalostních systémů (ZS), oblasti jejich využití. Předpoklady vzniku ZS a jejich vývoj, prázdný ZS (shell).2. Přehled programovacích jazyků a softwarových nástrojů pro tvorbu ZS.3. Principy projektování, stadia vývoje znalostních a expertních systémů znalostním inženýrem.4. Reprezentace znalostí v ZS, produkční pravidla, sémantické sítě. Získávání znalostí.5. Inferenční metody, rezoluční systémy, dopředné a zpětné řetězení, výběr dotazu, RETE algoritmus. Nemonotónní usuzování.6. Usuzování za neurčitosti, hypotetické usuzování a zpětná indukce, míry postačitelnosti a nezbytnosti. Kombinace důkazů, šíření pravděpodobnosti v inferenčních sítích.7. Přibližné usuzování, míry důvěry a nedůvěry, faktory jistoty, Dempster-Shaferova teorie, využití fuzzy logiky a fuzzy relací k řešení problému neurčitosti.8. Architektura znalostních systémů, kritéria určení nejvhodnějšího řešení a podmínky jeho realizace. Centralizovaná a decentralizovaná řešení.9. Životní cyklus znalostního projektu. Tvrdé a měkké systémové metodologie řešení problémů.10. Způsoby tvorby znalostních systémů, agentová architektura znalostních systémů, multiagentní systémy.11. Metodika komunikace se znalostním systémem prostřednictvím různých modelů znalostí.12. Příklady reálných znalostních systémů, vysvětlovací mechanismus, kontextové vazby, typy uzlů a pravidel. Možnosti implementace reálných systémů.13. České a zahraniční ZS, srovnání, charakteristiky.

Získané způsobilosti

Absolvováním předmětu student získá přehled v oblasti základních struktur a navrhování znalostních systémů, včetně aplikace agentových technologií a multiagentních systémů.

Literatura

Russell, Stuart J.; Norvig, Peter. Artificial intelligence : a modern approach. Upper Saddle River : Prentice Hall, 2003. ISBN 0-13-790395-2.Dvořák, J. Expertní systémy. Skriptum VUT Brno, 2004. Stefik, M. Introduction to Knowledge Systems. Morgan Kaufman Publ., 1995. ISBN 155860166X.Geisler, E. Knowledge and Knowledge Systems. IGI Global Publ, 2007. ISBN 9781599049182.Brachman, R.J.; Levesque, H.J. Knowledge Representation. Elsevier, 2004. ISBN 1558609326 .Abdoullaev, A. Reality, Universal Ontology and Knowledge Systems. IGI Global Publ., 2008. ISBN 9781599049663.

Požadavky

Schopnost samostatně řešit i složitější úlohy na počítači.

Garant

Prof. Ing. Václav Matoušek, CSc.

Vyučující

Prof. Ing. Václav Matoušek, CSc.Prof. Ing. Václav Matoušek, CSc.