Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané algoritmické metody (KIV / VAM-E)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KIV / VAM-E - Vybrané algoritmické metody, Fakulta aplikovaných věd, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Příklady řešených problémů, aplikační oblasti, degenerovanost a robustnost, složitost a hodnocení algoritmů, základní techniky, geometrické predikáty2. -3. Geometrické vyhledávání - lokace bodu, hledání intervalů, aplikace4. Konvexní obálky - 2D, 3D, on-line problém, aplikace5.-6. Voronoiovy diagramy - vlastnosti, konstrukce, aplikace, dualizace, méně obvyklé typy Vor. diagramů7.-8. Triangulace v 2D - Delaunayova, greedy, MWT, DDT, multikriteriálně optimalizovaná, triangulace s povinnými hranami, aplikace9. Triangulace v 3D - komplikace oproti 2D, vlastnosti, aplikace, Delaunayova 3D triangulace10. Triangulace a dělení polygonu, problém "strážců galérie"11. Průsečíky a průniky základních geometrických útvarů - úsečky, polygony12. Plánování pohybu robota - pohyb bodového robota, posun disku, konvex. polygonu a žebříku v 2D13. Další zajímavé geometrické algoritmy a datové struktury, trendy a novinky ve výpočetní geometrii

Získané způsobilosti

Znalost základních problémů a jejich typických řešení v oblasti aplikované výpočetní geoemtrie, dovednost vyvinout vlastní vhodné řešení. Absolvent kursu by měl umět vybrat nebo vymyslet algoritmus vhodný pro daný problém a daný typ dat a dokázat odhadnout, jak se bude daný algoritmus v praxi chovat.

Literatura

O Rourke, Joseph. Computational geometry in C. 2nd ed. Cambridge : Cambridge University Press, 1998. ISBN 0-521-64976-5.De Berg, Mark. Computational geometry : algorithms and applications. 2., rev. ed. Berlin : Springer, 2000. ISBN 3-540-65620-0.

Požadavky

Vypracování několika středně rozsáhlých projektů zaměřených na vymyslení, implementaci nebo prezentaci algoritmů z oblasti aplikované výpočetní geometrie. Student si množství, téma a typ prací (teoretické, prezentační, implementační) volí sám ze zadaného seznamu tak, aby dosáhl alespoň minimálního požadovaného počtu bodů. Další body je možné získat aktivitou na cvičení. Body se započítávají ke zkoušce. Zkouška je písemná a ústní.

Garant

Prof. Dr. Ing. Ivana Kolingerová

Vyučující

Prof. Dr. Ing. Ivana KolingerováIng. Jiří Ledvina, CSc.Prof. Dr. Ing. Ivana KolingerováIng. Jiří Ledvina, CSc.