Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zpracování vizuální informace (KIV / ZVI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KIV / ZVI - Zpracování vizuální informace, Fakulta aplikovaných věd, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základní pojmy, matematický model obrazu, přehled metod a aplikací, předzpracování, segmentace, rozpoznávání, 3D rekonstrukce, počítačová grafika, přenos a archivace obrazových dat. Digitalizace obrazu, vzorkování a kvantování.2. Vlastnosti obrazu, sousedství, okolí bodu, vzdálenost, cesta, souvislá oblast, vnitřní a vnější hranice oblasti, plocha a obvod oblasti. Momenty a těžiště oblasti, základní tvarové příznaky oblasti.3. Histogram obrazu, základní operace nad obrazovými daty, jasové korekce, transformace jasové stupnice, ekvalizace histogramu, zkvalitňování a vizualizace obrazu.4. Segmentace obrazové scény, globální přístup k segmentaci, využití histogramu pro prahování obrazu. Určování prahu a automatická detekce prahu, metody modifikovaného histogramu, matice hranovosti, matice sousednosti, rozplav obrazu.5. Segmentace obrazu narůstáním oblastí, štěpení a spojování oblastí.6. Detekce hran v obrazu, hrana, zkvalitňování obrazu ostřením a zjednodušení obrazové scény, hrana a popis objektů, metody pro detekci a zdůraznění hrany směrově závislé a nezávislé, Laplaceův operátor, masky pro detekci hrany gradientní metodou, detekce čáry a bodu.7. Filtrace obrazu, jednorozměrná číslicová filtrace a číslicové filtry typu IIR a FIR, dvourozměrná číslicová filtrace, šum v obrazu, metody pro potlačení šumu, popis vlastností jednotlivých metod.8. Matematická morfologie, princip a využití pro předzpracování obrazu, potlačení šumu a zjednodušení tvarů objektů, skeletizace a ztenčování na principu matematické morfologie. Bodová množina, strukturní element, dilatace a eroze, operace otevření a uzavření, popis vlastností jednotlivých operací.9. Ztenčování a skeletizace, ztenčování ve spojitém prostoru, mediální osový skelet, problém ztenčování v diskrétní mřížce, přímý soused bodu na hranici oblasti, násobný bod oblasti, definice skeletu v diskrétní mřížce, jednoduché algoritmy pro ztenčování, popis jejich vlastností, problém zúplnění hran a ztenčení hrany, resp. čáry.10. Obrazová funkce ve frekvenčním oboru, Fourierova transformace, možnosti využití frekvenčního přístupu k obrazové funkci pro filtraci obrazu, algoritmus a použití.11. Popis oblastí v obrazu, reprezentace a popis hranic oblastí, Freemanův řetězový kód, reprezentace oblastí, kódování úseků řádků, diferenční řetězový kód, princip metody souřadnicových křivek, např. pro Fourierovský popis ploch.12. Formáty obrazových dat, komprese obrazových dat.13. Poznámky k principům rozpoznávání a klasifikace objektů v obrazu, příznakové rozpoznávání a příznaková analýza.

Získané způsobilosti

Získat znalosti týkající se metod počítačového zpracování vizuální informace. Rozumět principům strojového vidění, popisu, topologii a geometrii obrazové scény, její analýze a porozumění. Analyzovat vlastnosti metod používaných pro předzpracování, zkvalitňování a zpracování obrazu, detekci hran, filtraci a restaurování. Testovat a používat matici hranovosti a matici sousednosti a metody pro šedotónové transformace, ekvalizaci histogramu, segmentaci, prahování, morfologické operace a analýzu pohybu. Prakticky používat algoritmy skeletizace a ztenčování a provádět zpracování obrazu ve frekvenční oblasti.

Literatura

Umbaugh, Scott E. Computer imaging : digital image analysis and processing. Boca Raton : Taylor & Francis, 2005. ISBN 0-8493-2919-1.Sonka, Milan; Boyle, Roger; Hlavac, Vaclav. Image processing, analysis, and machine vision. 2nd ed. Pacific Grove : PWS Publishing, 1999. ISBN 0-534-95393-X.Šonka, Milan; Hlaváč, Václav. Počítačové vidění. Praha : Grada, 1992. ISBN 80-85424-67-3.Dobeš, Michal. Zpracování obrazu a algoritmy v C#. 1. vyd. Praha : BEN - technická literatura, 2008. ISBN 978-80-7300-233-6.Hlaváč, Václav; Sedláček, Miloš. Zpracování signálů a obrazů. 1. vyd, dotisk. Praha : Vydavatelství ČVUT, 2001. ISBN 80-01-02114-9.

Požadavky

Zápočet:- test ze základních znalostí ZVI- vypracování seminární práce- mezní termín pro získání zápočtu ZVI 2014/2015:Zkouška:- prezentace a obhajoba seminární práce- doplňující zkušební otázkyPodrobnosti:http://www.kiv.zcu.cz/~novyp/zvi/zvi.html

Garant

Ing. Pavel Nový, Ph.D.

Vyučující

Ing. Pavel Nový, Ph.D.Ing. Pavel Mautner, Ph.D.