Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kvantitativní a korpusová lingvistika (KKY / KKOL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKY / KKOL - Kvantitativní a korpusová lingvistika, Fakulta aplikovaných věd, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod, přehled základních pojmů.2.-3. Vysvětlení základních principů kvantitativní a korpusové lingvistiky.4.-5. Základní pojmy matematické statistiky, výpočet pravděpodobností.6.-8. Základy skriptovacího programovacího jazyka pro práci s velkými textovými daty.9.-10. Jazykové korpusy - problematika pořizování, kontroly a udržování jazykových dat.11. Reprezentativnost korpusů a vhodnost jejich použití pro jednotlivé úlohy12. Různá obtížnost budování mohutných jazykových korpusů v souvislosti s typem daného jazyka.13. Formální gramatiky

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu budou studenti schopni zejména:- popsat základní charakteristiky kvantitativní a korpusové lingvistiky- vysvětlit výhody a nevýhody tohoto přístupu - aplikovat základní statistické metody na soubory rozsáhlých (především textových) dat- vyvinout jednoduché programy pro statistickou analýzu korpusů- analyzovat výsledky statistického zpracování

Literatura

Psutka, Josef. Mluvíme s počítačem česky. Praha : Academia, 2006. ISBN 80-200-1309-1.Manning, Christopher D.; Schütze, Hinrich. Foundations of statistical natural language processing. Cambridge : MIT Press, 1999. ISBN 0-262-13360-1.

Požadavky

Semestrální práce - tvorba jednoduchého programu na zpracování textových dat, aplikace tohoto programu na malý jazykový korpusu a shrnutí výsledků do referátu.

Garant

Ing. Pavel Ircing, Ph.D.