Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Modelování a simulace 1 (KKY / MS1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKY / MS1 - Modelování a simulace 1, Fakulta aplikovaných věd, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Modely spojité a diskrétní, dynamické a bilanční. Modely a generátory neurčitostí. Simulace dynamických systémů. Iterační metody bilančních modelů. Modely technických úloh spolehlivosti, vibrací a kmitání, hromadné obsluhy a modely v lékařské praxi.1. Modelování a simulace, základní pojmy - objekt , systém, model.2. Dynamické modely spojité, simulační numerické metody a konstrukce simulačních úloh.3. Bilanční modely a iterační metody výpočtu bilančních stavů . Hybridní modely a jejich simulace.4. Stabilita simulačních a iteračních metod. Normování a podobnost modelů, ekvivalentní modely z hlediska vstupně-výstupního.5. Modelování neurčitosti, generátory náhodných rozdělení se zadanou hustotou pravděpodobnosti a se zadanou výkonovou spektrální hustotou.6. Metoda Monte-Carlo a hybridní Monte-Carlo. Analýza chyb modelů a simulací.7. Modely vibrací a kmitání, sady oscilátorů s tlumením. Vybuzené kmitání v točivých strojích.8. Analytická a experimentální modální analýza, Počítačové modely v prostředí MATLAB a ANSYS.9. Modely a simulace systémů diskrétních událostí s neurčitostí. Exponenciální, Weibullovo a fázové rozdělení pravděpodobnosti.10. Modely spolehlivosti komponent. Modely spolehlivosti celku.11. Modely systémů hromadné obsluhy.12. Modely v lékařské praxi.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu budou studenti schopni porozumět základním problémům modelování a simulace dynamických systémů a to zejména:- sestavit matematické modely pro konstrukci simulačních úloh- aplikovat principy modelování dynamických systémů- provádět počítačové simulace metodami Monte-Carlo- aplikovat výsledky analytické a experimentální analýzy

Literatura

http://www.c-sim.zcu.czRacek, Herout. C - SIM. Skripta ZČU, 1993. Kačer, Jaroslav. J-Sim -- a Java-based tool for discrete simulations. ASIS 2001 ISBN 80-85988-61-5 (2001), s. 135-141. 2001. Kotek, Zdeněk; Vysoký, Petr; Zdráhal, Zdeněk. Kybernetika. 2. přeprac. vyd. Praha : ČVUT, 1982. Cendelín, Jiří; Kindler, Evžen. Modelování a simulace. 1.vyd. Plzeň : ZČU, 1994. ISBN 80-7082-165-5.Kindler, Evžen. Programování v jazyce Simula. 1.vyd. Plzeň : ZČU, 1992. ISBN 80-7082-065-9.Kindler, Evžen. Programování v jazyce Simula. 1. vyd. Plzeň : ZČU, 1992. ISBN 80-7082-065-9.Zítek, Pavel. Simulace dynamických systémů : Celost. vysokošk. učebnice pro skupinu stud. oborů Strojírenství a ostatní kovodělná výroba. 1. vyd. Praha : SNTL, 1990. ISBN 80-03-00330-X.http://www.j-sim.zcu.cz

Požadavky

Zápočet: semestrální práce v průběhu semestruZkouška: Odpovídající znalost odpřednesené a procvičené látky

Garant

Doc. Ing. Eduard Janeček, CSc.

Vyučující

Daniel Georgiev, PhD.Ing. Václav Hajšman, Ph.D.Ing. Lucie Houdová, Ph.D.Ing. Petr Janeček, Ph.D.Ing. Jindřich Liška, Ph.D.