Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Převodníky fyzikálních veličin (KKY / PFV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKY / PFV - Převodníky fyzikálních veličin, Fakulta aplikovaných věd, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Převodníky pro průmyslovou automatizaci. Statické a dynamické vlastnosti převodníků. A/D a D/A převodníky,filtry. Senzory fyzikálních veličin. Výkonové převodníky elektrické, hydraulické a pneumatické.1. Struktura a parametry senzorů pro automatizaci, statické, dynamické modely a chyby. Metody zmenšování statických a dynamických chyb senzorů.2. Frekvenční filtry. A/D a D/A převodníky.3. Senzory polohy a přiblížení. IRC, ILC, optické detektory, detektory magnetických polí.4. Ultrazvukové a laserové senzory vzdáleností. Senzory teploty a tepla.5. Senzory průtoků. Senzory koncentrací.6. Tenzometry, piezoelektrické detektory. Senzory síly, tlaku, váhy, zrychlení, deformace.7. Hydraulické a pneumatické akční členy. Elektrické akční členy.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu si studenti osvojí znalosti instrumentace senzorů a aktorů v úlohách automatizace, monitorování a diagnostice.

Literatura

Ilene J.Busch-Vishniac. Electromechanical Sensors and Actuators. Springer -V New York, 1999. ISBN 0-387-98495-x.Gerhard Schnell. Sensoren in der Automatisierungstechnik. Braunscchweig, 1993. ISBN 3-528-13370-8.Ďaďo, Stanislav; Kreidl, Marcel. Senzory a měřící obvody. Praha : Vydavatelství ČVUT, 1999. ISBN 80-01-02057-6.

Požadavky

Zápočet: zpracování referátů v průběhu semestruZkouška: Odpovídající znalost odpřednesené a procvičené látky

Garant

Doc. Ing. Eduard Janeček, CSc.

Vyučující

Ing. Libor Jelínek, Ph.D.