Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Průmyslové řídicí systémy (KKY / PS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKY / PS - Průmyslové řídicí systémy, Fakulta aplikovaných věd, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Architektura průmyslových řídicích systémů - úvod, příklady.2. Matematické modely průmyslových procesů v časové a frekvenční oblasti.3. Experimentální identifikace průmyslových procesů v otevřené a uzavřené smyčce (frekvenční přístup).4. Jednoduchá regulační smyčka, inženýrské požadavky na funkci regulační smyčky.5. Reléový regulátor, Podmínky existence mezních cyklů.6. Regulátor s klouzavým režimem. Návrh v případě znalosti stavu a výstupu.7. PID regulátor, jeho modifikace a rozšíření.8. Úvod do automatického nastavování regulátorů.9. Regulační struktury. Kaskádní regulace, poměrová regulace, selektorová regulace, regulace s rozdělenou akční veličinou.10. Stavový regulátor s rekonstruktorem stavu: návrh a aplikace.11. Robustní řízení, návrh robustních regulátorů s omezenou strukturou.12. Prediktivní řízení.13. Úvod do řízení pohybu strojů a manipulátorů.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu budou studenti schopni samostatně aplikovat nejpoužívanější techniky navrhování řídicích systémů v oblasti řízení procesů a strojů. Konkrétně budou schopni:- navrhovat a analyzovat zpětnovazební smyčky s reléovým regulátorem a nespojitým regulátorem s klouzavým režimem (Sliding Mode Control);- navrhovat a analyzovat základní v průmyslu užívané regulační strategie s PID regulátory;- uplatnit pokročilé metody automatického nastavování jednoduchých regulátorů; - navrhovat a analyzovat regulátory pro lineární soustavy s více vstupy a výstupy;- samostatně řešit jednodušší praktické úlohy průmyslové regulace.

Literatura

portal.zcu.cz?ström, Karl J.; Wittenmark, Björn. Computer-controlled systems : theory and design. 3rd ed. Upper Saddle River : Prentice Hall, 1997. ISBN 0-13-314899-8.Goodwin, Graham Clifford; Graebe, Stefan F.; Salgado, Mario E. Control system design. Upper Saddle River : Prentice Hall, 2001. ISBN 0-13-958653-9.?ström, Karl J.; Hägglund, Tore. PID controllers. 2nd ed. Research Triangle Park : ISA-The Instrumentation, Systems and Automation Society, 1995. ISBN 1-55617-516-7.Maciejowski, J. M. Predictive control : with constraints. 1st pub. Harlow : Prentice Hall, 2002. ISBN 0-201-39823-0.Shinskey, F. G. Proces Control Systems: Application, Design and Adjustment. McGraw-Hill Book Company, 1988.

Požadavky

Pro získání zápočtu se vyžaduje složení kontrolního testu a vypracování semestrální práce.Pro složení závěrečné zkoušky se vyžaduje porozumění a aktivní zvládnutí témat kurzu.

Garant

Prof. Ing. Miloš Schlegel, CSc.

Vyučující

Ing. Jiří Mertl, Ph.D.Prof. Ing. Miloš Schlegel, CSc.Ing. Jiří Mertl, Ph.D.Prof. Ing. Miloš Schlegel, CSc.