Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do bezpečnosti a ochrany informací (KKY / UBOI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKY / UBOI - Úvod do bezpečnosti a ochrany informací, Fakulta aplikovaných věd, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod, základní pojmy, autentizace, autorizace a účtování2. Šifrování, symetrické a asymetrické šifry, otisky (hashe)3. Kritéria hodnocení bezpečnosti informačních systémů, duhová řada DoD, kritéria CC (Common Criteria)4. Bezpečnost počítačových sítí, kabelážní systémy, zabezpečení sítí na úrovni L25. Firewally, řízení a audit síťového provozu, systémy IDS a IPS6. Zálohování, monitorování síťových prvků a zátěže počítačových systémů7. Bezpečnostní a zabezpečené protokoly, bezpečnost přenosu dat8. Bezpečnost v operačních systémech (Windows, Unix), webových aplikacích a databázích9. Vysoce dostupné systémy, bezpečnost distribuovaných systémů10. Aplikace s čipovými kartami, role kryptografie v bezpečnosti,11. Elektronický a digitální podpis, pavučina důvěry, certifikáty, biometrické systémy12. Druhy útoků a prostředky obrany13. Bezpečnost a ochrana informací z hlediska právního systému ČR, EU, USA, legislativní normy, zákony.

Získané způsobilosti

Získání schopnosti základní správy sítě a bezpečnosti na internetu.

Literatura

Hanáček P., Staudek J. Bezpečnost informačních systémů. Usus Praha, 2000. nullToxen, Bob. Bezpečnost v Linuxu : prevence a odvracení napadení systému. Brno : Computer Press, 2003. ISBN 80-7226-716-7.Dostálek, Libor; Vohnoutová, Marta. Velký průvodce infrastrukturou PKI a technologií elektronického podpisu. Brno : Computer Press, 2006. ISBN 80-251-0828-7.Stallings W. Cisco Networking Academy Program CCNP 1-4. Cisco Press, 2004. Stallings W. Cryptography and Network Security. Prentice Hall, 1999. Požár, Josef. Informační bezpečnost. Plzeň : Aleš Čeněk, 2005. ISBN 80-86898-38-5.Kovacich, Gerald L. Průvodce bezpečnostního pracovníka informačních systémů : zavádění a prosazování bezpečnostní politiky informačních systémů. Brno : Unis, 2000. ISBN 80-86097-42-0.

Požadavky

Semestrální práce. Aktivní zvládnutí látky.

Garant

Doc. Ing. Luděk Müller, Ph.D.

Vyučující

Ing. Jan Švec, Ph.D.Ing. Jan Švec, Ph.D.