Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Učící se systémy a klasifikátory (KKY / USK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKY / USK - Učící se systémy a klasifikátory, Fakulta aplikovaných věd, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do teorie rozpoznávání předmětů a jevů, základy učících se systémů. Klasifikátory pro příznakově popsané předměty. Bayesovo kriterium diskriminační funkce. Metoda nejbližšího a k-nejbližšího souseda. Perceptron. Učení založené na přímé minimalizaci ztrát a na odhadování hustot pravděpodobnosti. Algoritmy učení. Učení bez učitele - shluková analýza. Hierarchické a nehierarchické shlukování. Shlukovací kriteria a algoritmy. Extrakce a selekce informativních příznaků. Příklady aplikací systémů automatického rozpoznávání předmětů a jevů.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu budou studenti schopni- navrhnout jednoduchý klasifikátor, který podle typu úlohy pracuje s obecnou diskriminační funkcí (Bayesův klasifikátor), s lineární diskriminační funkcí, na základě minimální vzdálenosti, nejbližšího souseda, k-nejbližšího souseda- natrénovat parametry klasifikátoru z trénovacích dat (učení s učitelem)- navrhnout a natrénovat klasifikátor s částečnou anebou žádnou informací učitele - metody shlukové analýzy- provést výběr informativních příznaků

Literatura

Kotek, Zdeněk. Adaptivní a učící se systémy. 1. vyd. Praha : SNTL, 1980. Kepka, Jiří; Psutka, Josef. Kombinace příznakových a strukturálních metod rozpoznávání : Umělá inteligence ; Jiří Kepka ; Josef Psutka. Plzeň : ZČU, 1994. ISBN 80-7082-131-0.Kotek, Zdeněk, Mařík, Vladimír. Metody rozpoznávání a jejich aplikace. Academia, Praha , 1993. ISBN 80-200-0297-9.

Požadavky

Zápočet: Samostatné vyřešení zadané úlohy (PC), vypracování referátu, účast na vybraných cvičeních nebo (externí) vyřešení odpovídajících příkladů. Zkouška: znalost přednášené problematiky + diskuze k samostatně vyřešeným úlohám (ze cvičení).

Garant

Prof. Ing. Josef Psutka, CSc.

Vyučující

Ing. Mgr. Josef Psutka, Ph.D.Prof. Ing. Josef Psutka, CSc.