Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Finanční a pojistná matematika (KMA / FIPM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMA / FIPM - Finanční a pojistná matematika, Fakulta aplikovaných věd, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

PRO LETNÍ SEMESTR ŠKOLNÍHO ROKU 2014/2015Úvod -- jednoduché a složené úrokování. Úroková a diskontní míra, jednoduchá a složená. Vícenásobné úročení během období, nominální úroková míra. Časová hodnota peněz. Efektivní a nominální úroková a diskontní míra. Počáteční hodnota, diskrétní peněžní toky. Důchody. Polhůtní a předlhůtní důchod, jejich počáteční a koncová hodnota. Více výplat během období, odložený důchod. Investiční rozhodování. Posuzování podle počáteční hodnoty, doba návratnosti. Vnitřní míra výnosnosti, inflace. Výnosnost fondu. Durace. Umořování dluhu. Splatná částka, zbývající dluh, úmor, úrok. Splácení stejnými splátkami. Dluhopisy - dluhopis a jeho cena, výnos do splatnosti, durace. Analýza portfolia. Očekávaný výnos a riziko jeho změny. Markowitzův model, přípustné a efektivní portfolio. Model oceňování kapitálových aktiv, tržní portfolio, vztahy CML a SML. Úmrtnostní tabulky. Dekrementní řád vymírání populace, druhy tabulek, vyrovnávání. Pojistně-technická úroková míra, komutační čísla. Životní pojištění. Pojištění pro případ dožití, smrti, smíšené pojištění, životní důchod a jejich současná hodnota. Princip ekvivalence, jednorázové a běžné nettopojistné. Správní náklady, bruttopojistné, pojištění s výhradou. Pojistná rezerva. Nettorezerva, riziková a ukládací část pojistného. Bruttorezerva, odbytné, změny během pojištění.Případné další informace na internetové adrese http://home.zcu.cz/~friesl/Vyuka/Fipm.html

Získané způsobilosti

Používat převážně středoškolskou matematiku při řešení úloh v probraných oblastech finanční matematiky a životního pojištění.

Literatura

Mc Cutcheon, J.J., Scott, W.F. An Introduction to the Mathematics of Finance. 1991. Blake, David. Analýza finančních trhů. 1. vyd. Praha : Grada, 1995. ISBN 80-7169-201-8.Friesl, Michal; Šedivá, Blanka. Finanční matematika hypertextově. Plzeň : Západočeská univerzita, 2003. http://home.zcu.cz/~friesl/hfim/Cipra, Tomáš. Finanční matematika v praxi. 1. vydání. Praha : Nakladatelství HZ, 1997. ISBN 80-901495-1-0.http://www.stanford.edu/~wfsharpe/mia/mia.htmCIPRA, T. Praktický průvodce finanční a pojistnou matematikou. Praha : HZ, 1995. BRADA, J. Teorie portfolia. 1. vyd. Praha : Vysoká škola ekonomická, 1996. ISBN 80-7079-259-0.Walter J., Radová J. Základy finanční a pojistné matematiky. Praha, 1995.

Požadavky

PRO LETNÍ SEMESTR ŠKOLNÍHO ROKU 2014/2015Znalosti a v tématech daných sylabem a schopnost aplikovat získané znalosti na reálné problémy.Zápočet: Splněné domácí úlohy do stanovených termínů.Zkouška: Písemná a ústní zkouška + zpracovaná semestrální práce, která tvoří polovinu hodnocení. Uspět je nutno ve všech částech.

Garant

Mgr. Michal Friesl, Ph.D.

Vyučující

Ing. Patrice Marek, Ph.D.Ing. Patrice Marek, Ph.D.