Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Finanční matematika (KMA / FM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMA / FM - Finanční matematika, Fakulta aplikovaných věd, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úročení a diskontování.2. Teorie portfolia.3. Kapitálový trh: jeho základní funkce a charakteristiky, český kapitálový trh, právní rámec, charakteristika organizátorů trhu s CP (BCPP a RM systém).4. Derivátové burzy u nás a ve světě: podkladová aktiva derivátových obchodů (indexy, úrokové a měnové sazby, akcie,?), obchodování s deriváty na BCPP, obchodování s deriváty na RM-Systému, zahraniční derivátové burzy.5. Technická analýza.6. Úvod do problematiky finančních derivátů: podstata finančních derivátů, historie vzniku a využití derivátů, základní typy derivátů, základní funkce derivátů.7. Forwardy a futures: funkce, oceňování a charakteristika.8. Opce: funkce a oceňování opcí, základní opční pozice, kombinované opční strategie, Cox Ross Rubinsteinův model (binomický model), Black Scholesův model (spojitý model), Mertonův model (model se spojitou dividendou), charakteristiky citlivosti opcí.9. Obecná teorie derivátu.10. Další typy derivátů: charakteristika swapu, funkce a oceňování swapu, pasivní a aktivní swapy, zvláštní druhy swapu, cap, floor, collar, swapce kombinace swapu a opcí11. Využití derivátu při správě portfolia: obecné modely vycházející z teorie portfolia, portfolio složené pouze z obligací, portfolio složené z cenných papírů, zajištěné modely portfolia kombinující cenné papíry a deriváty

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu budou studenti schopni:- definovat pojmy a principy v oblasti finanční matematiky zaměřené na finanční deriváty;- definovat pojmy a principy v oblasti finanční matematiky zaměřené na teorii portfolia;- znát základní modely oceňování finančních derivátů;- zpracovat reálná data z kapitálových trhů a aplikovat na tato data konkrétní matematické modely oceňování;- interpretovat výstupy modelů.

Literatura

DVOŘÁK, P. Finanční deriváty. 3. vyd. Praha : VŠE, 1998. ISBN 80-7079-633-2.MÁLEK, J. Opce a futures. Praha : VŠE, 2003. Mc Cutcheon, J.J., Scott, W.F. An Introduction to the Mathematics of Finance. 1991. Sharpe, W.F. Portfolio Theory and Capital Marcets. Brealey, R. A.; Myers, S. C. Teorie a praxe firemních financí. Vyd. 1. Praha : Computer Press, 2000. ISBN 80-7226-189-4.BRADA, J. Teorie portfolia. 1. vyd. Praha : Vysoká škola ekonomická, 1996. ISBN 80-7079-259-0.Lyons, A.S. Winning in the Options Market.

Požadavky

Zpracování samostatné semestrální práce (přesnější pokyny budou sděleny na první přednášce).Znalost přednesené látky a schopnost její aplikace na praktické problémy.

Garant

RNDr. Blanka Šedivá, Ph.D.

Vyučující

Ing. Patrice Marek, Ph.D.