Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Geodézie 3 (KMA / GE3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMA / GE3 - Geodézie 3, Fakulta aplikovaných věd, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Výšky, jejich určování a referenční plochyVýškové základy v ČRStabilizace nivelačních bodůNivelační údaje2. Geometrická nivelaceNivelační přístrojeNivelační latě a nivelační pomůckyZkoušky a rektifikace nivelačních přístrojůZdroje chyb při nivelaciMetody nivelaceVýpočet a vyrovnání výšek, odhad charakteristik přesnostiSpeciální výškové práce3. Hydrostatická nivelace4. Trigonometrické určování výšek a převýšeníUrčení výšky objektuUrčení výšky boduPřevýšení dvou bodů a opravy trigonometrického převýšeníMěření zenitových úhlůTrigonometrická nivelace5. Barometrické určování výšek6. Metody měření výškopisuPlošná nivelaceTachymetrie7. Globální navigační satelitní systémy (GNSS).

Získané způsobilosti

Absolvováním předmětu student získá znalosti o výškovém systému použitém na území ČR, metodách výškového měření. Dále bude seznámen s metodami určování výšek (nivelace, trigonometrické měření výšek,hydrostatická nivelace,barometrické měření výšek, GNSS), metodami podrobného měření výškopisu (tachymetrie, plošná nivelace) a výpočtem kubatur.

Literatura

Čada, Václav. Geodézie - elektronické učební testy. Nevosád Zdeněk, Vitásek Josef. Geodézie III. Brno, 2000. Blažek, Radim; Skořepa, Zdeněk. Geodezie 30 : výškopis. Praha : Vydavatelství ČVUT, 1999. ISBN 80-01-01598-X.

Požadavky

Zápočet:1. Pět klasifikovaných testů psaných v termínech stanovených vyučujícím. Hodnocení testů bude zohledněno u zkoušky. 2. Odevzdání všech semestrálních prací (dokumentací z terénního měření) dle harmonogramu měření. Hodnocení semestrálních prací bude zohledněno u zkoušky.Zkouška:Písemná část: Test znalostí základních pojmů a jejich využití v odborné geodetické problematice. Souřadnicové výpočty, vyhodnocení a zpracování naměřených dat.Ústní část: Je zaměřena na logické zdůvodnění geodetických postupů, metod měření a zpracování dat.

Garant

Doc. Ing. Václav Čada, CSc.

Vyučující

Doc. Ing. Václav Čada, CSc.Ing. Martina Vichrová, Ph.D.Doc. Ing. Václav Čada, CSc.Ing. Martina Vichrová, Ph.D.