Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Geodézie 2B (KMA / GEN2B)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMA / GEN2B - Geodézie 2B, Fakulta aplikovaných věd, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Metody měření polohopisuPolární metodaOrtogonální metodaMetoda konstrukčních oměrnýchMetoda protínání vpředVýpočet podrobných bodů polohopisu2. Zpracování výsledků měření polohopisuKonstrukční práce na mapách velkého měřítkaKartografické práceKartometrické práceUrčování výměr3. Výšky, jejich určování a referenční plochyVýškové základy v ČRStabilizace nivelačních bodůNivelační údaje4. Geometrická nivelaceNivelační přístrojeNivelační latě a nivelační pomůckyZkoušky a rektifikace nivelačních přístrojůZdroje chyb při nivelaciMetody nivelaceVýpočet a vyrovnání výšek, odhad charakteristik přesnostiSpeciální výškové práce5. Hydrostatická nivelace6. Trigonometrické určování výšek a převýšeníUrčení výšky objektuUrčení výšky boduPřevýšení dvou bodů a opravy trigonometrického převýšeníMěření zenitových úhlůTrigonometrická nivelace7. Barometrické určování výšek8. Metody měření výškopisuPlošná nivelaceTachymetrie9. Globální navigační satelitní systémy (GNSS).

Získané způsobilosti

Absolvováním předmětu student získá znalosti o výškových základech ČR, metodách pro určování výšek a převýšení, pomůckách a přístrojích pro měření výšek a převýšení. Student bude schopen provádět a zpracovat podrobné výškopisné měření s využitím různých metod měření a geodetických pomůcek a přístrojů.

Literatura

ČSN 01 3410 Mapy velkých měřítek - základní ustanovení. Vydavatelství norem, Praha, 1990. ČSN 01 3411 Mapy velkých měřítek - kreslení a značky. Praha, Vydavatelství norem, 1989. http://gis.zcu.czRatiborský, Jan. Geodézie : Polohopis. Praha : Vydavatelství ČVUT, 1995. ISBN 80-01-01269-7.Blažek, Radim; Jandourek, Jan. Geodézie : Úpravy měřených veličin a výškopis : Určeno pro stud. fak. stavební. Praha : ČVUT, 1991. ISBN 80-01-00611-5.Nevosád Zdeněk, Vitásek Josef. Geodézie III. Brno, 2000.

Požadavky

Zápočet:1. Pět klasifikovaných testů psaných v termínech stanovených vyučujícím. Hodnocení testů bude zohledněno u zkoušky. 2. Odevzdání všech semestrálních prací (dokumentací z terénního měření) dle harmonogramu měření. Hodnocení semestrálních prací bude zohledněno u zkoušky.Zkouška:Písemná část: Test znalostí základních pojmů a jejich využití v odborné geodetické problematice. Souřadnicové výpočty, vyhodnocení a zpracování naměřených dat.Ústní část: Je zaměřena na logické zdůvodnění geodetických postupů, metod měření a zpracování dat.

Garant

Doc. Ing. Václav Čada, CSc.