Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kartografické metody zpracování geodat (KMA / GKMZD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMA / GKMZD - Kartografické metody zpracování geodat, Fakulta aplikovaných věd, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do teorie matematické kartografie.2. Referenční plocha kulová. Základy sférické trigonometrie.3. Souřadnice používané v geodézii a kartografii.4. Teorie kartografických zkreslení. Konstrukce Tissotovy indikatrix.5. Princip odvození zobrazovacích rovnic vybraných kartografických zobrazení.6. Zobrazení elipsoidu na kouli. Gaussovo konformní zobrazení elipsoidu na kouli a jeho aplikace na našem území.7. Zobrazení užívaná na území ČSR a ČR (zobrazení Křovákovo, Cassini-Solnerovo, Gauss-Krügerovo, Sanson-Flamsteedovo, UTM).8. Globální souřadnicové systémy a jejich vlastnosti.9. Způsoby transformace mezi souřadnicovými systémy a jejich přesnost..10.EPSG - databáze transformačních parametrů.

Získané způsobilosti

- Seznámení se základy matematické kartografie.- Matematické kartografie a referenčních souřadnicových systémů ve vztahu ke geodatům.- Seznámení s matematickými metodami transformace referenčních souřadnicových systémů.- Praktické seznámení s dostupným software pro zpracování dat z hlediska matematické kartografie.

Literatura

Buchar P. Matematická kartografie 10. ČVUT Praha, 2002. http://www.gis.zcu.cz/studium/mk2/multimedialni_texty/index.htmlCimbálník, M., Mervart L. Vyšší geodézie 1. ČVUT Praha, 1997. ISBN 80-01-02527-6.Hojovec, Vladimír. Kartografie : Celost. vysokošk. učebnice pro stavební fak. 1. vyd. Praha : Geodetický a kartografický podnik, 1987. Pyšek, Jiří. Matematická kartografie : Třída jednoduchých zobrazení. 1. vyd. Plzeň : Pedagogická fakulta Západočeské univerzity, 1995. ISBN 80-7043-165-2.Široký, Jaromír. Základy astronomie v příkladech. Praha : Státní pedagogické nakladatelství, 1977.

Požadavky

K zápočtu musí student zpracovat a úspěšně obhájit zadaný semestrální projekt a splnit podmínky průběžných a zápočtových testů.Zkouška se skládá z písemné a ústní části. Po úspěšném absolvování písemné části ve formě testu (zisk minimálně 60 % bodů) pokračuje student k ústní zkoušce.

Garant

Ing. Jan Ježek, Ph.D.

Vyučující

Ing. Jan Ježek, Ph.D.Ing. Jan Ježek, Ph.D.