Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Geometrické modelování 1 (KMA / GM1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMA / GM1 - Geometrické modelování 1, Fakulta aplikovaných věd, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Spline funkce, kubická spline křivka, spline křivky vyšších stupňů, spline pod napětím, nelineární spline. Bézierovy křivky - Bernsteinovy polynomy, algoritmus de Casteljau. B-spline báze, de Boorův algoritmus, vlastnosti B-spline křivek. Racionální Bézierovy křivky a NURBS (non-uniform rational B-spline) křivky. Plochy tenzorového součinu - spline plochy, Bézierovy plochy, B-spline a NURBS plochy. Coonsovy interpolace - bilineární, bikubický a Fergusonův plát, plátování. Barycentrické souřadnice, interpolace na trojúhelníku. Aplikace geometrického modelování

Získané způsobilosti

Absolvent předmětu umí sestavit geometrický model v souladu s moderními požadavky CAGD (Computer Aided Geometric Design). Rozumí základním algoritmům, na kterých funguje geometrické jádro systémů z oblasti CAx, GIS a dalších graficky orientovaných systémů. Dokáže používat matematický software pro tvorbu geometrických modelů a pro odvozování jejich dalších vlastností. Na základě odborné literatury je schopen připravit referát na odborné téma s tematikou geometrického modelování.

Literatura

Marsh, Duncan. Applied Geometry for Computer Graphics and CAD. London: Springer, 2005. ISBN 1-85233-801-6.Ježek, František. Geometrické a počítačové modelování. ZČU, 2009. Farin, Gerald; Kim, Myung-Soo; Hoschek, Josef. Handbook of computer aided geometric design. 1st ed. Amsterdam : Elsevier, 2002. ISBN 0-444-51104-0.

Požadavky

Zápočet: Podmínkou udělení zápočtu je zisk více než 50 % z možného bodového zisku za následující aktivity: - příprava a přednes referátu zpracovaného na základě odborné literatury,- úspěšné absolvování předepsaných praktických cvičení realizovaných v týmu.Písemná část zkoušky je tvořena průřezovými otázkami a příklady ze základního učiva předmětu. Povoleno je použití literatury. Časový limit pro zpracování je 90 minut. Ústní zkouška se zabývá obecnými souvislostmi přednášené látky a tématem zpracovaným posluchačem v zápočtové práci. Do hodnocení zkoušky jsou započteny i body získané ve cvičení.

Garant

Doc. Ing. Bohumír Bastl, Ph.D.

Vyučující

Doc. Ing. Bohumír Bastl, Ph.D.Doc. Ing. Bohumír Bastl, Ph.D.