Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Geometrie pro FST 1 (KMA / GS1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMA / GS1 - Geometrie pro FST 1, Fakulta aplikovaných věd, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Polynomy.Matice.Determinant matice.Soustavy lineárních algebraických rovnic.Řešitelnost soustav lineárních algebraických rovnic.Inverzní matice.Základy zobrazovacích metod - klasifikace projekcí, věta o pravoúhlém průmětu pravého úhlu.Mongeova projekce.Axonometrie.Vektorová algebra; skalární, vektorový a smíšený součin.Analytická geometrie v prostoru.

Získané způsobilosti

Student rozumí pojmům a metodám elementární lineární algebry, analytické geometrie v prostoru, vektorové algebry a zobrazovacích metod a dokáže tyto poznatky uplatnit k řešení příkladů a jednoduchých aplikačních úloh.

Literatura

http://geometrie.kma.zcu.cz/new/index.php/www/content/view/full/210/http://aleph.zcu.cz/F/?func=item-global&doc_library=ZUP01&doc_number=geometrie.kma.zcu.czJežek, František; Míková, Marta. Maticová algebra a analytická geometrie. 2., přeprac. vyd. Plzeň : Západočeská univerzita, 2003. ISBN 80-7082-996-6.Štauberová, Zuzana. Mongeovo promítání. 1. vyd. V Plzni : Západočeská univerzita, 2004. ISBN 80-7043-323-X.

Požadavky

Podmínkou udělení zápočtu je zisk alespoň 21 bodů. Body se udělují: za 1. písemnou práci - matice, determinanty, soustavy rovnic - max. 15 bodůza 2. písemnou práci - zobrazovací metody - max. 15 bodůdomácí úlohy (40 úloh z WWW stránek) - max. 10 bodůOdevzdání a obhájení domácích grafických prací - celkem dvou:- Axonometrie - těleso,- Axonometrie - dva příklady, řezy a průniky.Pokud student nedosáhne hranice 21 bodů, řeší situaci cvičící a ve výjimečných případech zadá doplňující domácí práci či písemnou práci.Bonus ke zkoušceStudenti, kteří dosáhnou v zápočtovém klání vynikajících výsledků, získávají tzv. zkouškový bonus, a to za každé dva splněné zápočtové body nad hranici 29 bodů obdrží jeden bonusový zkouškový bod (tedy 31 a 32 bodů ze zápočtu znamená +1 zkouškový bod, 33 a 34 bodů ze zápočtu znamená +2 zkouškové body atd.). Bonusové body je možné uplatnit najednou, popř. je rozložit do jednotlivých termínů.ZkouškaZkouška se skládá z písemné části a ústní části.Čas pro zpracování 4 příkladů písemné části je 90 minut. Za řešení každého příkladu lze získat až 10 bodů. Tematicky jsou příklady zaměřeny takto:- Mongeovo zobrazení - vzdálenosti, odchylky, příčky mimoběžek.- Elementární plochy - zobrazení v axonometrii, průsečíky s přímkou, řezy.- Matice - hodnost, inverze, vlastní čísla.- Analytická geometrie - vzdálenosti, odchylky, příčky mimoběžek.Ústní zkouška se zabývá rozborem písemné části a pojmovým aparátem i obecnými souvislostmi přednášené látky (hodnocení až 10 body).

Garant

Doc. RNDr. Miroslav Lávička, Ph.D.

Vyučující

Doc. RNDr. Miroslav Lávička, Ph.D.RNDr. Světlana Tomiczková, Ph.D.Mgr. Radek VýrutDoc. Ing. Bohumír Bastl, Ph.D.Mgr. Michal Bizzarri, Ph.D.Mgr. Jakub FloriánDoc. RNDr. František Ježek, CSc.Doc. RNDr. Miroslav Lávička, Ph.D.Ing. Kristýna MichálkováMgr. Jitka ProškováRNDr. Milena ŠebkováMgr. Zuzana ŠtauberováRNDr. Světlana Tomiczková, Ph.D.RNDr. Jan Vršek, Ph.D.Mgr. Radek Výrut