Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Geometrie pro FST 2 (KMA / GS2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMA / GS2 - Geometrie pro FST 2, Fakulta aplikovaných věd, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Transformace souřadnic a objektů v E2 a E3.2. Základy diferenciální geometrie křivek - matematický popis, tečný vektor, normály, křivosti3. Křivky - rovinné křivky, šroubovice.4. Základy diferenciální geometrie ploch - matematický popis, tečná rovina, normála, křivosti (zejména Gaussova).5. Plochy - klasifikace, úlohy na plochách.6. Rotační a šroubové plochy - rovnice, meridián, tečná rovina, řez, průniky.7. Obalové plochy - charakteristika, rovnice, metoda kulových ploch a metoda tečných rovin.8. Rozvinutelné plochy - klasifikace, rozvinutí.9. Kvadriky - rovnice, signatura, klasifikace, rozpad průniku.

Získané způsobilosti

Absolvent předmětu je schopen matematicky popsat křivky a plochy používané ve strojírenství, dané objekty zobrazit a řešit na těchto objektech důležité geometrické úlohy (tečné vlastnosti, křivosti, řezy, průniky, rozvinutí apod.). K řešení úloh používá jak grafické, tak výpočetní metody.

Literatura

http://geometrie.kma.zcu.czBudinský, B. Analytická a diferenciální geometrie. 1. vyd. Praha : SNTL, 1983. Štauberová, Zuzana. Axonometrie, křivky, plochy. 1. vyd. V Plzni : Západočeská univerzita, 2004. ISBN 80-7043-322-1.Urban, Alois. Deskriptivní geometrie. I. Praha : SNTL, 1977. Urban, Alois. Deskriptivní geometrie. II. Praha : SNTL, 1979. Ježek, František; Míková, Marta. Maticová algebra a analytická geometrie. 2., přeprac. vyd. Plzeň : Západočeská univerzita, 2003. ISBN 80-7082-996-6.

Požadavky

Podmínkou udělení zápočtu (standardní cesta) je odevzdání a obhájení celkem tří prací:-transformace, -šroubové plochy plochy (tečné vlastnosti, normála, řez),-obalové plochy (charakteristika, řez).Příklady řeší student samostatně na cvičení v termínech podle rozpisu programu cvičení. Pokud student práci na cvičení nedokončí, může ji dokončit později a odevzdat nejpozději na nejbližším dalším cvičení.Zkouška se skládá z písemné části a ústní části. Studenti mají během zkoušky k dispozicipřehledové tabulky o typech kvadratických objektů.Čas pro zpracování tří příkladů písemné části je 90 minut. Tematicky jsou příklady zaměřeny takto:1. Plochy - rotační, šroubové, kvadriky; zobrazení (tečná rovina, normála, řezy) i výpočet(rovnice, tečná rovina, normála).2. Technické plochy - obalové a rozvinutelné; konstrukce a zobrazení, příp. rovnice.3. Transformace - maticové vyjádření, determinant, inverzní zobrazení, názorné zobrazení situace v axonometrii.Ústní zkouška se zabývá rozborem písemné části a pojmovým aparátem (test) i obecnými souvislostmi přednášené látky. Do testu je zařazeno rozhodnutí o typu konkrétní kvadriky.

Garant

RNDr. Světlana Tomiczková, Ph.D.

Vyučující

Doc. RNDr. František Ježek, CSc.RNDr. Světlana Tomiczková, Ph.D.Mgr. Radek VýrutMgr. Michal Bizzarri, Ph.D.Mgr. Jakub FloriánDoc. RNDr. František Ježek, CSc.Ing. Kristýna MichálkováMgr. Jitka ProškováRNDr. Světlana Tomiczková, Ph.D.RNDr. Jan Vršek, Ph.D.Mgr. Radek Výrut