Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Historie matematiky (KMA / HIM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMA / HIM - Historie matematiky, Fakulta aplikovaných věd, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Hlavní etapy vývoje matematikyPrvní etapa vývoje matematiky (období elementárních matematických pojmů)Prehistorické počátky počítání, cesta k počátkům geometrie2. Egyptská a mezopotánská matematika, čínská a indická matematika v době před Kristem3. Druhá etapa vývoje matematiky (období matematiky konstantních veličin)Nejstarší období řecké (antické) matematiky4. Řecká (antická) matematika do počátku našeho letopočtu5. Antická a orientální matematika v 1. tisíciletí6. Matematika ve středověké Evropě (6. - 15. století)7. Matematika v 16. století8. Třetí etapa vývoje matematiky (období matematiky proměnných veličin)Matematika v 17. století9. Matematika v 18. století10. Čtvrtá etapa vývoje matematiky (období moderní matematiky)Matematika v 19. století11. Matematika ve 20. století12. Významní čeští matematici13. Závěr - shrnutí a opakování probrané látky

Získané způsobilosti

Získání přehledu vývoje matematiky ve starověku, středověku a novověku. Znalost nejvýznamnějších matematických osobností a jejich hlavního přínosu ve vývoji matematiky.

Literatura

Struik, D.J. Dějiny matematiky. Praha : Orbis, 1963. ISBN 1-123-63.Mareš, M. Příběhy matematiky. Příbram : Pistorius-Olšanská, 2008. ISBN 978-80-87053-16-4.

Požadavky

Zkouška je kombinovaná. Písemná část spočívá ve zpracování zvoleného tématu z historie matematiky, které si student vybere dle dohody s vyučujícím. Ústní část zahrnuje rozbor tohoto tématu a příp. jsou položeny doplňující otázky z obsahu předmětu.

Garant

Doc. RNDr. Miroslav Lávička, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Martina Kašparová, Ph.D.