Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Katastr nemovitostí (KMA / KN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMA / KN - Katastr nemovitostí, Fakulta aplikovaných věd, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Prezenční studium:- Historie katastru v českých zemích od středověku do roku 1918 (od prvních soupisů půdy k eambulovanému stabilnímu katastru). Cassini-Soldnerovo zobrazení.- Pozemková kniha - historická a současná funkce. Pozemkový katastr v Československé republice(zákon č. 177/1927 Sb., operát PK, Instrukce A a B). Křovákovo zobrazení a S-JTSK.Evidence půdy, nemovitostí a mapování ve velkých měřítkách v období 1960-1992 (JEP, mapy v souvislém zobrazení, zákon č.22/1964 Sb., přídělové a scelovací řízení, THM, ZMVM, činnost středisek geodézie).- Katastr nemovitostí v České republice od r. 1993. Základní pojmy a operace v katastru nemovitostí (předmět a obsah KN, katastrální operát). Hlavní zásady vedení vlastnických a jiných věcných práv k nemovitostem; vklad, záznam, poznámka, plomba, vkladové a záznamové řízení.- Veřejnost katastru, poskytování údajů z KN, poplatky za úkony katastrálních úřadů, porušení pořádku na úseku KN.- Byty a katastr nemovitostí (realizace zákona č. 72/1994 Sb.). Geometrický plán (forma, obsah a funkce v KN). Upřesněný přídělový plán.- Realizace koncepce digitalizace katastru nemovitostí. (SPI, ZE, BPEJ, SGI).- Obnova katastrálního operátu. Oprava chyby v KN - postup katastrálního pracoviště. Ověřování výsledků zeměměřických činností pro KN.- Informační systém katastru nemovitostí (projekt a realizace v letech 1996-2001).Informační systém katastru nemovitostí (vzdálený a dálkový přístup k datům KN a praktické cvičení v UL 608).- Aktuální problémy KN v ČR a cesty jejich řešení (organizační, technologické, ekonomické).- Závěrečný test a zápočetKombinované studium:- Historie katastru v českých zemích (od prvních soupisů půdy k reambulovanému stabilnímu katastru).- Pozemkový katastr v Československé republice (zákon č.177/1927 Sb.,operát PK, Instrukce A a B).- Pozemková kniha - historická a současná funkce.- Evidence půdy, nemovitostí a mapování ve velkých měřítkách v období 1960-1992 (JEP, mapy v souvislém zobrazení, zákon.č.22/1964 Sb., přídělové a scelovací řízení, THM, ZMVM, zjednodušená evidence, činnost středisek geodézie).- Katastr nemovitostí v České republice od r.1993.- Digitalizace katastru nemovitostí.- Informační systém katastru nemovitostí (ISKN) projekt a realizace v letech 1996-2001 (dálkový přístup k datům KN - současný stav).

Získané způsobilosti

Absolvent magisterského studia je schopen vésti kolektiv zabývající se správou katastru nemovitostí ČR, geodetickým měřením pro účely katastru, projektů pozemkových úprav, digitalizací a vedením souboru geodetických informací v informačním systému katastru nemovitostí ČR.Absolvent bakalářského studia je schopen konkrétního a samostatného provádění všech výše uvedených prací.

Literatura

http://katastr.cuzk.czKuba, Bohumil; Olivová, Květa. Katastr nemovitostí po novele. 7. aktualiz. a podstatně pozměněné vyd. Praha : Linde, 2002. ISBN 80-7201-332-7.Dudová, Jana. Pozemkové právo. Vyd. 1. Ostrava : Key Publishing, 2007. ISBN 978-80-87071-26-7.http://www.cuzk.czVyhláška č. 26/2007 Sb. ČÚZK, kterou se provádí zákon č. 265/1992 Sb., ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 344/1992 Sb., ve znění pozdějších předpisů. Zákon č. 265/1992 Sb., o zápisech vlastnických a jiných věcných práv k nemovitostem, ve znění pozdějších předpisů.

Požadavky

Podmínky zápočtu a zkoušky:* Zápočet je udělován na základě výsledků písemného testu.* Zkouška probíhá ústní formou.

Garant

Doc. Ing. Václav Čada, CSc.

Vyučující

Doc. Ing. Václav Čada, CSc.Ing. Jana PekarskáDoc. Ing. Václav Čada, CSc.Ing. Jana PekarskáIng. Martina Vichrová, Ph.D.