Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Lineární algebra B (KMA / LAB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMA / LAB - Lineární algebra B, Fakulta aplikovaných věd, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.týden: Vektory, matice.2.týden: Soustavy lineárních rovnic, homogenní a nehomogenní soustavy rovnic.3.týden: Hodnost matice, determinant matice.4.týden: Lineární prostor, lineární závislost a nezávislost.5.týden: Báze a dimenze prostoru, souřadnice prvku v dané bázi.6.týden: Lineární zobrazení, jádro a obraz a jejich dimenze.7.týden: Matice lineárního zobrazení a její vlastnosti.8.týden: Změna báze a matice přechodu.9.týden: Vlastní čísla a vlastní vektory matice, podobnost matic, Jordanův kanonický tvar matice.10.týden: Skalární součin a jeho vlastnosti.11.týden: Ortogonální báze prostoru, Gram-Schmidtův ortogonalizační proces.12.týden: Ortogonální průmět vektoru do podprostoru.13.týden: Metoda nejmenších čtverců.

Získané způsobilosti

Student bude schopen po absolvování předmětu:- aktivně ovládat pojmy vektoru, matice,- definovat a rozpoznat lineární prostor,- pracovat s pojmem lineární zobrazení,- řešit soustavy lineárních algebraických rovnic,- určit vlastní čísla a vlastní vektory matice, - aproximovat funkce (data) metodou nejmenších čtverců.

Literatura

Tesková, Libuše. Lineární algebra. 1. vyd. Plzeň : Západočeská univerzita, 2001. ISBN 80-7082-797-1.Tesková, Libuše. Sbírka příkladů z lineární algebry. 5. vyd. Plzeň : Západočeská univerzita, 2003. ISBN 80-7043-263-2.Havel, Václav; Holenda, Jiří. Lineární algebra. 1. vyd. Praha : SNTL, 1984. Holenda, Jiří. Lineární algebra. 2. vyd. Plzeň : Západočeská univerzita, 1992. ISBN 80-7082-075-6.

Požadavky

Zápočet: 1 písemná práce a samostatná seminární práce s prezentací.

Garant

Doc. Ing. Roman Čada, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Libuše Tesková, CSc.RNDr. Libuše Tesková, CSc.