Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metody MCMC (Markov Chain Monte Carlo) (KMA / MCMC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMA / MCMC - Metody MCMC (Markov Chain Monte Carlo), Fakulta aplikovaných věd, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Definice a elementární vlastnosti Markovových řetězců s obecnou množinou stavů. Klasifikace. Příklady.2. Geometrická ergodicita.3. Gibbsův výběrový plán.4. Metropolisův-Hastingsův algoritmus.5. Aplikace ve statistické fyzice.6. Aplikace v ekonomii a financích.7. Perfektní simulace.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu budou studenti schopni porozumět metodě Markov Chain Monte Carlo (MCMC) to zejména:- rozpoznat a klasifikovat Markovské řetězce s obecnou množinou stavů a určit jejich základní vlastnosti,- aplikovat Gibbsův výběrový plán, Metropolisův-Hastingsův algoritmus a perfektní simulace na praktické úlohy ve statistické fyzice, v ekonomii a financích,- předvést logické a souvislé důkazy teoretických výsledků,- řešit problémy pomocí abstraktních metod,- uplatnit správně formální i obsahovou stránku v matematickém projevu, a to písemném i ústním.

Literatura

David P. Landau, Kurt Binder. A Guide to Monte Carlo Simulations in Statistical Physics. Cambridge University Press, 2000. ISBN 0521653665.W. S. Kendall, F. Liang, J. S. Wang. Markov Chain Monte Carlo: Innovations and Applications. World Scientific Publishing Co Pte Ltd, 2005. ISBN 978-9812564276.

Požadavky

vypracování samostatné práce, písemný test, ústní zkouška

Garant

Ing. Jan Pospíšil, Ph.D.

Vyučující

Ing. Jan Pospíšil, Ph.D.Ing. Jan Pospíšil, Ph.D.