Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Matematická a fyzikální geodézie (KMA / MFG)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMA / MFG - Matematická a fyzikální geodézie, Fakulta aplikovaných věd, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Stručná historie, struktura a úkoly geodézie, její vazby na jiné vědní discipliny. Mezinárodní asociace geodézie a její struktura. Přehled matematického aparátu používaného v geodézii. Geodetické souřadnicové systémy a jejich realizace. Geodetické metody určování prostorové polohy. Metody a přístroje kosmické a družicové geodézie. Tíhové pole a rotace Země. Newtonovy gravitační zákony. Intenzita a potenciál gravitačního pole. Hladinové plochy, geoid, kvazigeoid a telluroid. Fyzikální výšky. Vliv tíže na geodetická měření. Časové variace zemského tíhového pole. Normální tíhové pole. Anomální a poruchové parametry tíhového pole Země. Řešení skalárních parametrů tíhového pole z tíhových měření. Poissonova a Laplaceova diferenciální rovnice. Greenovy věty a integrály. Okrajové a počáteční úlohy teorie potenciálu a jejich řešení. Harmonické funkce a jejich reprezentace. Pozemní a letecká gravimetrie. Relativní a absolutní tíhová měření. Tíhové sítě, mapy a databáze. Metody přímého modelování gravitačního pole. Isostáze. Spektrální metody popisu tíhového pole. Družicové metody mapování tíhového pole Země.

Získané způsobilosti

Absolventi tohoto předmětu si osvojí teoretické základy vědního oboru geodézie, především metod a postupů používaných pro popis globálních vlastností Země studované geodézií. Důležitým faktorem je pochopení nutnosti jejich znalosti pro zeměměřickou praxi a porozumění významu s tím související definice a realizace globálních souřadnicových systémů, určení a popisu geodetických referenčních ploch, tvorby globálního výškového systému. Absolventi získají poznatky důležité pro pochopení návaznost studia globálních geodetických vlastností zemského tělesa na zeměměřické projekty lokálního či regionálního rozsahu. Získané znalosti pomohou zeměměřičům správně interpretovat a používat výsledky jejich práce.

Literatura

Torge, W. Geodesy. 3rd ed. Berlin : Walter de Gruyter, 2001. ISBN 3-11-017072-8.Bomford G. Geodesy. Oxford - Clarendon Press, 1980. Vaníček P., Krakiwsky E. Geodesy the Concepts. Elsevier, 1986. ISBN 0-444-87777-0.Hotine M. Mathematical Geodesy. Washington, 1969. Heiskanen W. A., Moritz H. Physical Geodesy. San Francisco, 1967. Cimbálník, M., Mervart L. Vyšší geodézie 1. ČVUT Praha, 1997. ISBN 80-01-02527-6.Mervart, L., Cimbálník, M. Vyšší geodézie 2. ČVUT Praha, 1997. ISBN 80-01-01628-5.

Požadavky

Studenti se aktivně ůčastní všech přednášek a cvičení. Bude hodnoceno správné a včasné odevzdání všech písemných zpráv s výsledky úloh zadaných v rámci cvičení. Během semestru budou přezkoušeny znalosti studentů pomocí krátkého písemného testu. Na závěr semestru studenti napíší písemnou zkoušku. Studentům, kteří odevzdali včas všechny písemné zprávy bez závažných nedostatků, bude udělen zápočet. Studenti s uděleným zápočtem, napsaným testem a písemnou zkouškou budou ústně přezkoušeni během zkouškového období.

Garant

Prof. Ing. Pavel Novák, Ph.D.

Vyučující

Prof. Ing. Pavel Novák, Ph.D.Ing. Michal Šprlák, Ph.D.Ing. Eliška HamáčkováIng. Miloš Vaľko, PhD.