Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Matematická kartografie 1 (KMA / MK1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMA / MK1 - Matematická kartografie 1, Fakulta aplikovaných věd, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přehled probírané látky:Historie kartografie, tvar a rozměry zemského tělesa, stupňová měření. Referenční plochy. Souřadnicové soustavy, délkové elementy na poledníku a rovnoběžce. Geodetická křivka, ortodroma, loxodroma. Kartografická zobrazení, třídění zobrazení. Tissotova indikatrix, hlavní směry. Kartografická zkreslení (délkové, směrníkové, úhlové a plošné). Jednoduchá zobrazení kuželová, azimutální a válcová. Odvození zobrazovacích rovnic pro jednoduchá zobrazení. Azimutální a válcové projekce. Křovákovo zobrazení. Gaussovo konformní zobrazení elipsoidu v poledníkových pásech. Cassini-Soldnerovo zobrazení. Polyedrická zobrazení, užití pro topografické mapy Rakouska-Uherska.

Získané způsobilosti

Student získá přehled o důležitých kapitolách, kterými se zabývá matematická kartografie, především o problematice kartografických zkreslení a teorii kartografických zobrazení. Dále získá znalosti z oblasti sférické trigonometrie a výpočtů na kouli.

Literatura

Hojovec, Vladimír. Kartografie : Celost. vysokošk. učebnice pro stavební fak. 1. vyd. Praha : Geodetický a kartografický podnik, 1987. Pyšek, Jiří. Kartografie, kartometrie a matematická geografie v příkladech. Vyd. 1. [Plzeň] : Západočeská univerzita, 1995. ISBN 80-7043-157-1.Pyšek, Jiří. Matematická kartografie : Třída jednoduchých zobrazení. 1. vyd. Plzeň : Pedagogická fakulta Západočeské univerzity, 1995. ISBN 80-7043-165-2.Buchar P. Matematická kartografie 10. ČVUT Praha, 2002. http://www.gis.zcu.cz/studium/mk2/multimedialni_texty/index.html

Požadavky

Požadavky pro prezenční i kombinované studium:Požadavky pro zápočet: Uděluje se za- úspěšně napsanou písemnou práci v průběhu semestru (problematika sférické trigonometrie, získání min. 65% bodů)- správně vypracovanou semestrální práci (zadání v 7. týdnů výuky)pozn. Opravná písemná práce pro udělení zápočtu se bude konat po dohodě v 1. týdnu zkouškového období.Zkouška: Skládá se z- písemné části (kartografická tématika)- ústní části (obecné souvislosti přednášené látky, diskuse o problematice zpracované v semestrální práci)

Garant

Prof. Ing. Pavel Novák, Ph.D.

Vyučující

Ing. Jan Ježek, Ph.D.Ing. Radek Fiala, Ph.D.Ing. Jan Ježek, Ph.D.