Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metody numerické optimalizace (KMA / MNO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMA / MNO - Metody numerické optimalizace, Fakulta aplikovaných věd, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Optimalizace - úvod.2. Základní vlastnosti řešení (nutné a postačující podmínky, konvexita).3. Line search.4. Základní metody (metoda největšího spádu, Newtonova metoda).5. Metody sdružených směrů.6. Kvazi-Newtonovské metody.7. Metody typu trust region.8. Problém nejmenších čtverců.9. Bezvariační metody.10. Úlohy s omezeními.11. Lineární programování, simplexová metoda.12. Příklady metod pro úlohy s omezeními.13. Opakování ke zkoušce.

Získané způsobilosti

Student je schopen využít elementární matematické poznatky k pochopení úloh tzv. operační analýzy. Osvojil si principy metod pro řešení jednoduchých úloh a umí použít softwarové systémy typu Matlab.

Literatura

http://www .kma.zcu.cz/studijní materiályLukšan, Ladislav. Metody s proměnnou metrikou : Nepodmíněná minimalizace. 1. vyd. Praha : Academia, 1990. ISBN 80-200-0211-1.Dostál Z., Beremlijski P. Metody optimalizace. VŠB-TU Ostrava a ZČU v Plzni, 2012. Machalová J., Netuka H. Nelineární programování: teorie a metody. Univerzita Palackého v Olomouci, 2013. Nocedal J., Wright S. Numerical Optimization, Second edition. Springer Verlag, 2006. Machalová J., Netuka H. Numerické metody nepodmín?né optimalizace. Univerzita Palackého v Olomouci, 2013.

Požadavky

K zápočtu vypracovat (a před zkouškou odevzdat) 6 úloh z témat uvedených v obsahu předmětu. Realizace konkrétní metody může být v prostředí MATLAB.Zkouška se skládá z teoretického testu a ústní části založené na diskuzi k vypracovaným zápočtovým úlohám, schopnosti formulovat úlohy a odpovídající podmínky optimality a výkladu konkrétní metody.

Garant

Doc. Ing. Josef Daněk, Ph.D.

Vyučující

Ing. Milan HanušIng. Hana Kopincová, Ph.D.Ing. Roman Kužel, Ph.D.Doc. RNDr. Petr Stehlík, Ph.D.RNDr. Petr Tichý, Ph.D.Ing. Milan HanušIng. Hana Kopincová, Ph.D.Ing. Roman Kužel, Ph.D.Doc. RNDr. Petr Stehlík, Ph.D.RNDr. Petr Tichý, Ph.D.