Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mnohorozměrné statistické metody (KMA / MSM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMA / MSM - Mnohorozměrné statistické metody, Fakulta aplikovaných věd, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vícerozměrné náhodné veličiny. Obecná diskrétní a spojitá vícerozměrná rozdělení a jejich charakteristiky. Marginální a podmíněné rozdělení. Příklady.2. Vícerozměrné normální rozdělení a rozdělení s ním související, charakteristiky, generování vícerozměrných náhodných veličin.3. Popisná statistika vícerozměrných dat.4. Vícerozměrná regresní analýza.5. Analýza rozptylu. Mnohonásobné porovnávání. Dvojné a trojné třídění.6. Metoda hlavních komponent, cíle metody, odvození a použití metody na příkladech.7. Shluková analýza, cíle metody, odvození a použití metody na příkladech. Hierarchické a nehierarchické metody.8. Faktorová analýza, cíle metody, odvození a použití metody na příkladech.9. Diskriminační analýza, cíle metody, odvození a použití metody na příkladech.10. Speciální postupy a metody pro analýzu vícerozměrných kategoriálních dat.11. Použití některých obecných (MATLAB, Maple, Mathematica, Excel) a statistických (R, Statistica) programových balíků pro analýzu mnohorozměrných dat.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu budou studenti schopni porozumět základním problémům z oblasti vícerozměrné statistické analýzy a to zejména - rozpoznat, které nástroje vícerozměrné statistické analýzy jsou vhodné a potřené pro modelování náhody ve zkoumaném problému- aplikovat nástroje vícerozměrné statistické analýzy na praktické úlohy- uplatnit správně formální i obsahovou stránku v matematickém projevu, a to písemném i ústním.

Literatura

Rao, Radhakrishna Calyampudi. Lineární metody statistické indukce a jejich aplikace. Praha : Academia, 1978. Anděl, Jiří. Matematická statistika. Praha : SNTL, 1985. Reif, Jiří. Metody matematické statistiky. Plzeň : Západočeská univerzita, 2000. ISBN 80-7082-593-6.Hebák, Petr; Hustopecký, Jiří. Vícerozměrné statistické metody s aplikacemi. Praha : SNTL - Nakladatelství technické literatury, 1987. Hebák, Petr. Vícerozměrné statistické metody [1]. Praha : Informatorium, 2004. ISBN 80-7333-025-3.Hebák, Petr; Hustopecký, Jiří; Malá, Iva. Vícerozměrné statistické metody [2]. Praha : Informatorium, 2005. ISBN 80-7333-036-9.Hebák, Petr. Vícerozměrné statistické metody [3]. Praha : Informatorium, 2005. ISBN 80-7333-039-3.

Požadavky

Požaduje se zvládnutí popisu probraných statistických metod. Při hodnocení budou posuzovány získané způsobilosti, zejména schopnost předvést logické a souvislé důkazy postupů a specifických problémů vztahujících se ke statistickým metodikám. Zkouška má kombinovaný charakter, skládá se ze souhrnného teoretického testu (ověření znalosti základních pojmů a principů) a dále z praktické části, ve které bude ověřováno pochopení souvislostí, návazností a praktických aplikací.Hodnotící kritéria: hlavním kritériem při hodnocení bude jasná a logická formulace postupů řešení a správnost získaných výsledků a jejich interpretace.

Garant

RNDr. Blanka Šedivá, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Blanka Šedivá, Ph.D.RNDr. Blanka Šedivá, Ph.D.