Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Numerické a geometrické modelování (KMA / NGM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMA / NGM - Numerické a geometrické modelování, Fakulta aplikovaných věd, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Řešení rovnice f(x) = 0 - separace kořenů, metoda sečen a metoda tečen, iterace.2. Řešení soustav lineárních algebraických rovnic - finitní metody, iterace.3. Interpolace - Lagrangeův tvar interpolačního polynomu, spline funkce.4. Aproximace - metoda nejmenších čtverců.5. Numerická integrace a řešení diferenciálních rovnic - počáteční úloha.6. Okrajová úloha - diferenční metoda a metoda konečných prvků.7. Řešení parciálních diferenciálních rovnic - metoda sítí.8. Fergusonovy kubiky a spline křivky.9. Bézierovy křivky a plochy.10. B-spline a NURBS křivky a plochy.11. Coonsovy pláty.12. Geometrický model v CAD - hranový, plošný a objemový model. Přehled CA systému z hlediska metod geometrického modelování. Základní vývojové trendy v geometrickém modelování.13. Prezentace studentských projektů.

Získané způsobilosti

Absolvent předmětu má přehled o numerických metodách lineární algebry a matematické analýzy. Chápe principy, na kterých je založeno modelání v CAD/CAM systémech, a orientuje se v klasifikaci těchto systémů v závislosti na použiváných modelovacích technikách. Zvládá úpravu a případně i vývoj jednodušších modelů v prostředí matematického software (Matlab).

Literatura

http://geometrie.kma.zcu.czŽára, Jiří; Beneš, Bedřich; Felkel, Petr. Moderní počítačová grafika. Praha : Computer Press, 1998. ISBN 80-7226-049-9.Černá, Růžena; Machalický, Miroslav; Šánová, Ladislava. Základy numerické matematiky a programování II. dot. 1. vyd. Praha : ČVUT, 1982.

Požadavky

Zápočet lze získat za jednu z následujících aktivit:- přednes referátu (cca 15 minut) a odevzdání písemného podkladu, - absolvování praktických cvičení a splnění podmínek (odladění programu v MATLABu a vytvoření modelu v systému RHINO),- úspěšné absolvování testu v zápočtovém týdnu.Zkouška se skládá z písemné části (forma více jednodušších otázek a příkladů ze základního učiva předmětu). Povoleno je použití libovolné literatury. Časový limit pro zpracování je 90 minut. Ústní zkouška se zabývá obecnými souvislostmi přednášené látky a tématem zpracovaným posluchačem v zápočtové práci.

Garant

Doc. RNDr. František Ježek, CSc.

Vyučující

Doc. RNDr. František Ježek, CSc.Doc. RNDr. František Ježek, CSc.