Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Progresivní výpočtové metody (KMA / PVM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMA / PVM - Progresivní výpočtové metody, Fakulta aplikovaných věd, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Paralelizace algoritmů numerické matematiky. Faktory, které mohou ovlivnit rozhodování o účelnosti paralelizace. Cíle paralelizace a faktory ovlivňující jejich dosažení. Příklad paralelní realizace některého algoritmu numerické matematiky.2. Základní operace lineární algebry na vektorových a paralelních počítačových architekturách. Operace s maticemi a vektory. Ukládání matic a vektorů v paměti počítače.3. Paralelizace klasických iteračních metod lineární algebry. Jacobiova metoda. Synchronní a asynchronní realizace. Efekt "objem-povrch". Testování konvergence. Gaussova-Seidelova metoda a metoda SOR. Vliv očíslování uzlů a typy očíslování vhodné pro paralelizaci.4. Metoda více sítí (multigrid). Princip metody více sítí. Zhlazovací efekt klasických iteračních metod. Problematika konvergence. Přechod mezi sítěmi různých úrovní. Algoritmická realizace, V cyklus, W cyklus. Paralelizace algoritmů metody více sítí.5. Metoda sdružených gradientů s předpodmíněním. Metoda sdružených gradientů a její vztah k metodě největšího spádu. Smysl předpodmiňování a jeho algoritmická realizace u metody sdružených gradientů. Paralelizace předpodmíněné metody sdružených gradientů

Získané způsobilosti

Úspěšné absolvování předmětu dává studentovi možnost získat tyto schopnosti: - orientovat se při rozhodování o účelnosti a efektivitě paralelizace výpočtu, - znát základní postupy používané při implementaci paralelních výpočtových metod, - být schopen rozlišit mezi numerickými metodami vhodnými a nevhodnými pro paralelní implementaci, - po získání potřebných programátorských znalostí vhodné numerické metody implementovat v paralelním prostředí. Zaměření předmětu je spíše teoretické, praktickou realizací numerických metod ve formě počítačových programů se z časových důvodů budeme zabývat pouze okrajově.

Literatura

Ježek, Karel; Matějovic, Přemysl; Racek, Stanislav. Paralelní architektury a programy. Plzeň : ZČU, 1997. ISBN 80-7082-322-4.G. Golub, J. M. Ortega. Scientific Computing: An Introduction with Parallel Computing. Academic Press, 1993.

Požadavky

Doporučené předchozí předměty: KMA/NM, KMA/SNM, KIV/PPRStudenti získají zápočet za vypracování seminární práce.Závěrečná zkouška je ústní, při hodnocení bude přihlédnuto ke kvalitě seminární práce. Povinná účast na cvičení.

Garant

Ing. Jiří Egermaier, Ph.D.

Vyučující

Ing. Jiří Egermaier, Ph.D.Ing. Jiří Egermaier, Ph.D.