Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Socioekonomická geografie pro geomatiku (KMA / SGG)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMA / SGG - Socioekonomická geografie pro geomatiku, Fakulta aplikovaných věd, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Problematika geoprostorových dat----------------------------------------------1.Geoprostová data (definice, obecné problémy ? heterogenita, entropie vs. harmonizace)2.Sémantika dat3.Metadata (obecný popis, důvody využívání a zavádění metadat, standardy, katalogy)4.Iniciativa INSPIRE a další mezinárodní iniciativy, organizace a sdružení5.Ontologie v geovědách2.Základy socioekonomické geografie (propojení s datovými zdroji a způsoby vizualizace)----------------------------------------------------------------------------------------------------------1.Úvod do socioekonomické geografie2.Základy demografie a geografie obyvatelstva3.Geografie sídel, geografie města, teorie lokalizace4.Politická geografie (geografie voleb, náboženství, globální problémy lidstva, globalizace...)5.Ekonomická geografie (geografie průmyslu, zemědělství)6.Geografie dopravy7.Geografie cestovního ruchu

Získané způsobilosti

Studenti by měli být schopni pracovat s daty socioekonomické geografie, včetně jejich analýz a kartografické vizualizace. Zároveň by měly pohlížet na výše zmíněná data nejen z pohledu odborníku na geomatiku, ale také z pohledu geografického a informatického (sémantika).

Literatura

Doporučená literatura bude sdělována sdělována v rámci jednotlivých přednášek. Studentům budou poskytovány studijní materiály na webových stránkách předmětu.

Požadavky

Zápočet:Odevzdání úkolů ze cvičení (referáty, datové vrstvy, tematické mapy).ZkouškaPísemný test (případně ústní dozkoušení).

Garant

Ing. Mgr. Otakar Čerba, Ph.D.

Vyučující

Ing. Mgr. Otakar Čerba, Ph.D.Ing. Mgr. Otakar Čerba, Ph.D.