Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do geomatiky (KMA / UGEM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMA / UGEM - Úvod do geomatiky, Fakulta aplikovaných věd, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Tento předmět pokrývá tyto oblasti:1. Geomatika ve vazbě na ostatní geovědy, Zemské těleso, náhradní referenční plochy a způsoby vyjádření zemského povrchu a ostatních objektů v průběhu staletí.2. Základy matematické kartografie, geografická síť, plochy rozvinutelné do roviny, volba a vlastnosti kartografických zobrazení.3. Geodetické polohové a výškové základy a geodetické sítě, jejich užití při sběru dat.4. Moderní přímé (geodetické) metody sběru geodat, efektivnost, užití a přesnost vybraných metod.5. Bezkontaktní metody sběru geodat, základy fotogrammetrie - letecké měřické snímkování a letecké digitální snímkování. Metody získávání obrazových dat z družic (pasivní a aktivní senzory).6. Výsledné zpracování geodat, analogové a digitální výstupy.7. Základní a tématická mapová díla, důvody vzniku a jejich využití.8. Geografické informační systémy a jejich zajištění daty.9. Datové modely geodat, modelová a kartografická generalizace dat.10. Moderní způsoby ukládání geodat, jejich správa a aktualizace. Sdílení geodat a poskytování dat.11. Účel a organizační struktura katastru nemovitostí v ČR. Právní a technické aspekty katastru nemovitostí. Informační systém katastru nemovitostí.12. Mapové servery a webové mapové služby jako moderní způsoby využítí dat ostatními uživateli.13. Perspektivy vývoje oblasti geomatiky a geoinformatiky.

Získané způsobilosti

Získání přehledu základních témat, kterými se zabývá geomatika.

Literatura

Voženílek, Vít. Cartography for GIS : geovisualization and map communication. 1st ed. Olomouc : Univerzita Palackého, 2005. ISBN 80-244-1047-8.Pavelka, Karel. Fotogrammetrie. Plzeň : Západočeská univerzita, 2003. ISBN 80-7082-972-9.Kuba, Bohumil; Olivová, Květa. Katastr nemovitostí České republiky : 9. aktualizované vydání podle právního stavu k 1.5.2005. Praha : Linde, 2005. http://gis.zcu.cz/?page=ugiPravda, Ján. Metódy mapového vyjadrovania. Klasifikácia a ukážky. Bratislava, 2006. http://gis.zcu.cz/?page=gen1http://gis.zcu.cz/?page=mk1

Požadavky

K zápočtu musí student zpracovat a úspěšně obhájit zadaný semestrální projekt.

Garant

Prof. Ing. Pavel Novák, Ph.D.

Vyučující

Doc. Ing. Václav Čada, CSc.Ing. Radek Fiala, Ph.D.Ing. Karel Jedlička, PhD.Prof. Ing. Pavel Novák, Ph.D.