Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Modelování v biologii (KME / MBIO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KME / MBIO - Modelování v biologii, Fakulta aplikovaných věd, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Úvod do matematické a teoretické biologie.2.Biochemické reakce ? chemická rovnováha (Guldbergův-Waageův zákon), enzymová kinetika (rovnice Michaelise-Mentenové),3.Buněčná homeostáza - termodynamika membránového transportu, Fickův zákon, aktivní a pasivní transport,4.Biochemické oscilace ? oscilace v enzymových reakcích, oscilace glykolýzi, oscilace při transportních jevech,5.Biologické signály ? FitzHugh-Nagumův model, Hodgkin-Huxleyho model membrány nervové buňky, mechanismus kontrakce a relaxace svalové buňky, energetické zdroje pro kontrakci svalové buňky,6.Mezibuněčná komunikace, kontrola buněčného cyklu.7.Molekulové motory - Brownův pohyb, Langevinova rovnice, mechanochemický model.8.Hormonální fyziologie a fyziologie ledvin.9.Fyziologie kardiovaskulárního systému.10.-12. Úvod do obecná teorie směsí, teorie materiálového vývoje; objemový a povrchový růst, remodelace kostní a cévní tkáně.13. Matematický model růstu rakovinového nádoru.

Získané způsobilosti

Studenti získají přehled v matematickém modelování fyziologie buňky a orgánových systémů.

Literatura

Maršík F., Dvořák I. Biotermodynamika (1998). 1998. Fall Ch.P., Marland E.S., Wagner J.M., Tyson J.J. Computational Cell Biology. 2002. Murray J.D. Mathematical Biology I., II. 2002. Keener, J., Sneyd J. Mathematical Physiology . 1998.

Požadavky

Požadavky k zápočtu: Vypracování semestrální práce na zadané téma a její prezentace formou referátu v rámci cvičení.Požadavky ke zkoušce: Aktivní znalost přednášené látky.

Garant

Prof. Dr. Ing. Eduard Rohan, DSc.