Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mechanika kompozitních materiálů 2 (KME / MKM2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KME / MKM2 - Mechanika kompozitních materiálů 2, Fakulta aplikovaných věd, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Laminátová deska s uvažováním příčné smykové tuhosti. Sendvičové desky.(Výpočet deformace střední roviny a křivosti zatížené tenké laminátové desky.)2. Pruty a nosníky. Konstitutivní vztahy.(Výpočet deformace střední roviny a křivosti laminátové desky s uvažováním příčných smyků a sendvičové desky.)3. Úvod do metody konečných prvků (MKP) a její využití v mechanice kompozitních materiálů.(Výpočet průhybu laminátového nosníku s uvažováním příčných smyků a sendvičové desky.)4. Řešení laminátové desky pomocí MKP.(Parametrické modelování kompozitů v komerčním MKP softwaru.)5. Moderní kritéria porušení (direct mode) ? Puckovo kritérium, kritérium LaRC .(Numerický výpočet laminátové desky.)6. Matematické modely nelineárního chování kompozitních materiálů.(Pevnostní analýza laminátové desky podle různých kritérií.)7. Modelování kompozitů s textilní výztuží.(Stanovení materiálových parametrů nelineárních modelů pro jednosměrové kompozity.)8. Změna mechanických vlastností kompozitů vlivem cyklického namáhání.(Stanovení materiálových parametrů kompozitů s textilní výztuží.)9. Spojení laminát-kov.(Výpočet materiálových parametrů kompozitních materiálů po N zatěžovacích cyklech.)10. Adaptivní lamináty, piezoelektrické materiály, základní pojmy, rozdělení.(MKP prvek jednosměrového kompozitu pro rovinnou napjatost ? lineární materiál)11. Inteligentní konstrukce vyrobené z kompozitních materiálů.(MKP prvek jednosměrového kompozitu pro rovinnou napjatost ? nelineární materiál)12. Monitorování stavu konstrukcí vyrobené z kompozitních materiálů.(Ukázka metodik identifikace místa dopadu a dopadové síly na konstrukci z kompozitního materiálu.)13. Rezerva.(Udělení zápočtů.)

Získané způsobilosti

Student - se orientuje v rozdělení anizotropních materiálů, - umí řešit napjatost a deformace jednosměrových kompozitů zatížených osově i mimoosově, - je schopen aplikovat kritéria porušení na konkrétní případy praxe, - umí navrhovat součásti z kompozitních materiálů pro praxi.

Literatura

Berthelot, Jean-Marie. Composite materials : mechanical behavior and structural analysis. New York : Springer, 1999. ISBN 0-387-98426-7.Berthelot, Jean-Marie. Finite Elements Analysis of Composite Materials . Taylor&Francis Group, Boca Raton, 2008. Laš, Vladislav. Mechanika kompozitních materiálů. 2., přeprac. vyd. Plzeň : Západočeská univerzita, 2004.

Požadavky

Požadavky na zápočet: Odevzdání semestrální práce. Požadavky ke zkoušce: Aktivní znalost přednášené a procvičované látky a schopnost aplikovat na řešení konkrétních úloh.

Garant

Prof. Ing. Vladislav Laš, CSc.

Vyučující

Ing. Tomáš Kroupa, Ph.D.Prof. Ing. Vladislav Laš, CSc.Ing. Tomáš Kroupa, Ph.D.