Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Modely přírodních systémů (KME / MPS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KME / MPS - Modely přírodních systémů, Fakulta aplikovaných věd, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Pohled fyzika, technika a matematika na přírodní systém. Fyzikální, biologické, ekologické, sociologické systémy. Princip modelování přírodních systémů, jednoduché motivující modely. Počítačové modely. Stabilita. Deterministický chaos, atraktory, bifurkace, disipativní struktury, synergetické systémy atp. Problematika modelování živých systémů, biologické struktury. Život z hlediska fyzikálních modelů.Účelem předmětu je ukázat studentům možnosti modelování rozmanitých systémů živé i neživé přírody. Přitažlivou a motivující formou budou studentům předvedeny zajímavé a důležité případy takovýchto modelů i s problémy a otevřenými otázkami. Příklady:- vznik struktur na kůži živočichů- fraktální struktury u rostlin- alometrické škálování v živé přírodě- zajímavé fázové přechody v každodenním životě- stabilita a sociální chováníPředmět bude vhodně doplňovat standardní matematické a fyzikální přednášky tak, že studentům bude zdůrazňováno a jasně ukazováno, proč se matematiku a fyziku učí. V rámci tohoto předmětu se rovněž uskuteční populární přednáška některého z významných odborníků zapadající do koncepce předmětu.

Získané způsobilosti

Student se orientuje v základních směrech a způsobech modelování netradičních struktur, ví o hlavních problémech spojených s těmito modely a je seznámen se základním software pro modelování netradičních systémů.

Literatura

Gleick, James. Chaos : vznik nové vědy. cop. 1996. Brno : Ando, 1996. ISBN 80-86047-04-0.Prigogine, Ilya; Stengersová, Isabelle. Řád z chaosu : nový dialog člověka s přírodou. Vyd. 1. Praha : Mladá fronta, 2001. ISBN 80-204-0910-6.Krempaský, Július. Synergetika : v astrofyzike, chémii, biológii, ekológii, medicíne, ekonómii a v sociológii. Vyd. 1. Bratislava : Veda, 1988. Slavík, Jan. Teoretická mechanika : moderní přehled. I. díl. 1. vyd. Plzeň : Pedagogická fakulta Západočeské univerzity, 1994. ISBN 80-7043-105-9.Slavík, Jan. Teoretická mechanika : moderní přehled. II. 1. vyd. Plzeň : Pedagogická fakulta Západočeské univerzity, 1995. ISBN 80-7043-158-X.

Požadavky

Podmínky zápočtu: Vypracování referátu na dané téma. Podmínky zkoušky: Studenti musí ověřitelným způsobem předvést znalosti z předepsané látky.

Garant

Doc. Dr. RNDr. Miroslav Holeček

Vyučující

Doc. Dr. RNDr. Miroslav Holeček